fallback

Евгения Раданова уволни шефовете на Академика 2011 заради ремонта на Зимния дворец

Съветът на директорите на дружеството приключи търга, въпреки че служебният министър спря процедурата заради необосновано високата и стойност

19:09 | 21.08.14 г.

Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова уволни съвета на директорите на търговско дружество „Академика 2011“ – Цветко Начев, Марин Маринов и Тодор Трифонов, съобщават от Министерството на младежта и спорта.

Като мотив тя изтъкна, че не може да работи с хора, които не се ползват с нейното доверие и не изпълняват нейната воля.

Причината за решението на Раданова е процедурата за ремонта на Зимния дворец на спорта в София. Въпреки че тя е спряла обществената поръчка заради необосновано високата и стойност, търгът е бил завършен от членовете на борда на директорите на “Академика 2011”. За изпълнител на ремонта е било определено обединението “София спорт”, в което участват “Главболгарстрой” и “Фор райс”. Те предложиха малко под 41 млн. лева – най-високата оферта, но с най-висока техническа оценка на комисията.

„Липсват каквито и да е било документи и/или информация относно начина на формиране на прогнозната стойност на поръчката за ремонта на Зимния дворец”, посочва се в съобщението на Министерството, което се позовава на констатации от одитния доклад на търга.

“Освен че се явява напълно неаргументирана и необоснована, прогнозната стойност изглежда и значително завишена в сравнение с подобни проекти, възложени също по реда на Закона за обществените поръчки”, допълва се в съобщението.

Отделно са открити и други формални нарушения, които не могат да бъдат отстранени на този етап без промяна на първоначалните условия, сочи одитният доклад на процедурата, в който се препоръчва тя да бъде прекратена.

Министър Раданова изрично подчертава, че по закон няма право да нарежда на ръководството на дружество да прекрати или забави обществената поръчка.

В своя позиция, публикувана на сайта на Министерството на спорта, Евгения Раданова коментира: “Едва ли в България има човек, който повече от мен да желае Зимният дворец на спорта да бъде реновиран и да стане модерен и безопасен дом на всички ледени спортове. Това е мястото, на което съм се изградила като човек и състезател и където пред родна публика съм спечелила едни от най-ценните отличия в кариерата си.”

Тя обаче пита на каква цена трябва да бъде извършен този ремонт.

“Една от първите ми задачи като служебен министър на младежта и спорта беше да назнача вътрешен одит на обществената поръчка, касаеща реконструкцията и модернизацията на съоръжението. Още при първата ми среща с борда на директорите на търговското дружество „Академика 2011“ аз ги уведомих за своите намерения и ги помолих да ме държат в течение на процедурата, както и да не предриемат прибързани решения, докато трае проверката. За съжаление, останах излъгана!”, посочва се в нейната позиция.

Търгът за ремонта на Зимния дворец беше обявен през април с прогнозна стойност от почти 41 млн. лева. Преди няколко месеца правителството на Пламен Орешарски увеличи капитала на "Академика 2011" ЕАД с 35 млн. лева заради предстоящия ремонт на Зимния дворец.

Министерският съвет очакваше ремонтът да струва около 50 млн. лева и планираше останалите пари –15 млн. лева, да бъдат отпуснати догодина.

Ремонтът на сградата беше включен в приоритетите на спортното министерство. Зимният дворец в София не е ремонтиран от построяването му през 80-те години на миналия век. Предвиждаше се той да бъде затворен още през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:28 | 13.09.22 г.
fallback