fallback

Регионалното министерство ще разговаря с квесторите в КТБ заради санирането

В банката са блокирани 425 хил. лв. на собственици на жилища в сгради, одобрени за саниране с европейски пари, както и фондът за нисколихвените кредити

09:20 | 11.08.14 г. 4

Министерството на регионалното развитие ще води разговори с квесторите в Корпоративна търговска банка (КТБ) за Фонда за жилищно обновяване, съобщават от ведомството в отговор на въпроси от Investor.bg.

Фондът за жилищно обновяване беше създаден, за да отпуска нисколихвени кредити на собственици на жилища, одобрени за саниране с европейски пари, които не могат сами да осигурят самоучастието си за ремонтните дейности. Заради поставянето на банката под специален надзор обаче дейността на фонда беше блокирана.

Собственици алармираха миналата седмица, че банката е поставяла тежки условия за кредитиране и фондът е отпуснал само около 20 кредита. Много от собствениците на жилища в сгради, одобрени за саниране с европейски пари, са теглили кредити от други банки.

Освен фонда, в КТБ са блокирани и сметки на министерството, по които собственици са превели дял от самоучастието, както и първоначалната сума от 500 лева. Сумата възлиза на общо 425 хил. лева, посочват от регионалното министерство. Според тях обаче парите няма да бъдат загубени, тъй като парите във всички сметки са под 196 хил. лева.

Министерството е поискало от БНБ да разрешат да се разкриват и управляват доверителни сметки на сдружения на собствениците, за да продължи да се изпълнява проектът за саниране. От централната банка обаче са отговорили, че реализацията на проекта може да продължи след възстановяване на дейността на банката.

Според министерството пари по проекта за саниране няма да бъдат загубени, въпреки че той трябваше да тръгне още през 2012-2013 г. и още един строителен сезон е на практика почти изпуснат.

Крайният срок за приключване на проекта е октомври 2015 г., като парите – общо 63 млн. лева, ще стигнат за около 180-200 сгради.

Подадени са общо 465 заявления за интерес и подкрепа от 34 града, одобрени за саниране са 374 сгради. От тях 82 са подали заявления за финансова помощ и изпълнение на обновяване, като са сключени 52 споразумения за финансова помощ, посочват от министерството.

Същевременно обаче са одобрени работни проекти и са издадени разрешителни за строеж на само три сгради, а строителни дейности са започнали по две от тях.

За да се ускори изпълнението на проекта, бившият министър Десислава Терзиева окрупни процедурите за строителство и проектиране – вместо да се търсят изпълнители за всяка сграда поотделно, имаше търгове за шестте региона за планиране и София.

Офертите по процедурата за изработване на инвестиционни проекти на сградите са отворени в края на май, като са избрани изпълнители за пет региона на страната. Процедурите за Югоизточния и Североизточен регион са прекратени и ще се откриват наново.

В средата на юни са отворени офертите за изпълнение на строително-монтажните работи, като в момента тече срокът за оценката им. След това ще се изчака 10 дни за обжалване и ще се пристъпи към сключване на рамкови споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
fallback