fallback

Държавата пак прехвърли двореца "Кричим" на НСО

Министерският съвет даде на Службата за охрана допълнителни 180 хил. лева за стопанисването на имота до края на годината

13:08 | 23.07.14 г.

Министерският съвет предостави управлението на стопанство „Кричим“ на Националната служба за охрана (НСО), съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Досега стопанство „Кричим“ се управляваше от Министерството на финансите, уточняват от пресслужбата.

Правителството предостави и допълнителни разходи по бюджета на НСО за 2014 г. за управление на стопанството в размер на 180 хил. лева. Средствата са за сметка на намаление на бюджетното взаимоотношение на централния бюджет с бюджета на Министерството на финансите за 2014 г., посочва се в съобщението.

Увеличава се и числеността на персонала на НСО за сметка на намаляване на числения състав на Министерството на финансите.

Правителството предложи в началото на юли дворецът „Кричим“ да бъде прехвърлен на НСО с мотива, че стопанисването му е неприсъща дейност за министерството.

Имотът се стопанисваши от НСО, след като Върховният касационен съд окончателно присъди собствеността върху него на държавата и не го върна на бившия премиер и лидер на партията НДСВ Симеон Сакскобургготски. През 2012 г. обаче стопанството беше прехвърлено на финансовото министерство.

Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок поискаха реституирането на 7 имота, като се позоваха на решение на Конституционния съд от 1998 г. , с което беше обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

На Симеон Сакскобургготски и сестра му бяха възстановени шест от национализираните през 1947 г. имоти - дворците "Врана", "Царска Бистрица" и "Ситняково", две планински хижи в Рила и 16 хил. дка гора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:25 | 06.09.22 г.
fallback