fallback

Големите строителни инвестиции ще почакат

Един от четиримата инвеститори, за които строителният министър говореше, се е отказал, а трима изчакват развоя на политическата ситуация

19:02 | 22.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Големите инвеститори, за които министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов говори от месеци, “замразяват” намеренията си за влизане в страната. Един от тях се е отказал и е решил, че ще реализира проект в Унгария, вместо в България, а други трима са в позиция на изчакване заради политическата криза.

Това съобщи министър Данов на пресконференция, организирана по повод приближаващата годишнина от създаването на Министерството на инвестиционното проектиране.

Министърът говори за инвестиционните намерения от средата на миналата година. Детайли засега не са оповестявани с мотива, че разкриването им би отблъснало потенциалните инвеститори. Единствената информация, която Данов склони да коментира, е че става въпрос за инвестиции в сферата на туризма и инфраструктурата.

Сред инвеститорите, които изчакват да видят развоя на събитията в страната, са и тези, проявили интерес към тунела под Шипка и магистралата “Черно море”, коментира министър Данов на пресконференцията.

Една година строително министерство – кадастърът и устройственото планиране на фокус

Иван Данов подчерта, че през последните малко повече от 11 месеца ведомството е задействало доизработването на единната кадастрална карта на страната, като е обезпечило Агенцията по геодезия, картография и кадастър с 10 млн. лева. С тези пари е стартирало изготвянето на кадастрални карти за 40 населени места, което по думите на строителния министър е максималният капацитет на геодезическата гилдия.

Отделно започна процесът по обединяването на системите на Министерството на земеделието, на инвестиционното проектиране и на Агенцията по вписванията. За оптимизирането на системата се работи по проект по оперативната програма „Административен капацитет”.

Данов допълни, че е започнало и създаването на подземен кадастър на подземната инфраструктура на базата на информацията на експлоатационните дружества. По думите му липсата на такава база данни често е причина за спънки пред инвестиционния процес.

Той припомни и за сключените споразумения с почти 40 общини за подготовката на задания за общи устройствени планове. Други 41 общини ще бъдат подпомогнати за изработването на градоустройствени планове.

Законодателството

Строителният министър припомни за пакета законодателни инициативи на ведомството. От началото на годината влезе в сила изискването за проектиране на строежите, възлагани с обществени поръчки, по европейската система за проектиране на строителни конструкции (т. нар. Еврокодове).

Данов припомни и за промените в Закона за устройството на територията (ЗУТ), които наскоро бяха приети от парламентарната комисия по инвестиционно проектиране и с които се въвеждат редица облекчения за строителите. Окончателното приемане на поправките обаче се очаква от следващия парламент.

Отделно министерството продължава да работи по разделянето на ЗУТ на три отделни закона – за градоустройството, за строителството и териториалното планиране, по изцяло нов Закон за кадастъра, по редица наредби, включително за енергийната ефективност и пожарната безопасност и за електронизация на проектантския процес, както и по Жилищния кодекс. Конкретни текстове обаче ведомството все още не е публикувало за обсъждане.

В Министерски съвет е внесена за обсъждане специалната наредба за обществените поръчки в областта на строителството, каза още Иван Данов. Тя обаче също не е публикувана.

Строителното министерство предлага също въвеждането на типов формуляр за издаването на разрешение за строеж и типов формуляр за строителна статистика.

Планира се и концепция за възраждане производството на строителни материали в България. За това обаче е необходимо първо да се постигне възстановяване на строителството, коментира Данов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 01.09.22 г.
fallback