fallback

Предлага се ДНСК да контролира експлоатацията на язовирните стени

Дирекцията предупреждава, че ако й бъдат вменени тези функции, ще има нужда от допълнителни средства за персонал и оборудване

09:41 | 22.07.14 г. 1

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) се предвижда да изпълнява функциите на единен национален контролен орган по изпълнение на мерките за поддържане на язовирните стени и съоръженията към тях в изправност.

Това се предвижда в предложение за промени в Закона за водите, публикувано за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Становища по законопроекта могат да се изпращат до 1 август.

В законопроекта е записано, че условията и редът за осъществяване на техническата и безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за осъществяване на контрол за техническото им състояние се определят с наредба на Министерския съвет по предложение на началника на Дирекцията за национален строителен контрол.

Собствениците на язовирни стени и съоръжения към тях се предвижда да бъдат задължени писмено да уведомяват началника на Дирекцията, когато определят оператор на язовирните съоръжения. Информацията трябва да бъде изпращана и на областните управители.

Предлага се строителният контрол да контролира и плановете за защита от бедствия и аварийните планове, мерките за осигуряване на изправно техническо състояние на язовирните стени и съоръженията към тях и за безопасната им експлоатация и дейностите за извеждане от експлоатация на язовирни стени и съоръжения.

Дирекцията за строителен контрол ще дава и задължителни предписания на собствениците на язовирни стени и съоръжения. При дадени предписания собствениците се предвижда писмено да уведомяват началника на строителния контрол за изпълнението им.

Представители на строителния контрол задължително трябва да участват и в комисиите за ежегодните обследвания на техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, които се назначават от областните управители.

От ДНСК подчертават в свое становище, че ще са необходими и промени в Закона за устройството на територията и Устройствения правилник на Дирекцията, ако й бъдат вменени функциите по контрол на техническото състояние и експлоатацията на язовирните стени и съоръженията към тях. Строителният контрол смята, че ще е необходимо и създаването на ново звено в рамките на институцията, което да изпълнява новите функции, което ще наложи допълнителни разходи за служители, оборудване и материали.

С предложените промени в Закона за водите се предлага също така да се забранят новите зауствания на отпадни води в зоните за защита на водите, в язовирите, в напоителни и отводнителни системи, както и на производствени отпадъчни води в сухи дерета. Заварените случаи обаче, за които са издадени необходимите разрешителни, ще се осъществяват по стария закон, предвиждат текстовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:01 | 10.09.22 г.
fallback