fallback

Вторият етап на София Тех Парк ще стане ясен през следващата седмица

Строителството на научно-технологиччния парк беше разделено на фази заради забавяне на обществени поръчки, за да не изгубим европейски пари

13:38 | 23.05.14 г. 2

Все още няма решение каква част от проекта за високотехнологичен парк в София ще бъде оставена за финансиране през новия програмен период 2014-2020 г., съобщава БТА.

Окончателно решение на Управляващия орган на оперативната програма „Конкурентоспособност“ за втората фаза на проекта, който се финансира с 50 млн. евро европейски пари, най-вероятно ще бъде взето през следващата седмица, съобщи Ели Милушева, главен директор "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката и енергетиката, по време на подписването на договорите за строителство на първите две сгради от „София Тех Парк“.

Решението за изграждането на научно-технологичния парк беше взето през 2012 г. от правителството на Бойко Борисов. Строителството се финансира с пари по програма „Конкурентоспособност“ и трябваше да тръгне още през 2013 г.

Заради забавяне на обществени поръчки обаче строителството също закъсня и началото на строителните дейности беше отложено за средата на тази година. Това наложи разделянето на проекта на фази и прехвърлянето на част от финансирането за следващия програмен период, за да не изгубим пари.

Все още не е получена официална пренотификация от Еврокомисията за проекта, допълни Милушева. От Брюксел обаче са уверили, че ще има пренотификация веднага след влизането в сила на новия регламент за блоково освобождаване за държавни помощи, което ще се случи от 1 юли, т. е. от 2 юли може да тръгне разплащането с компанията.

Днес бяха подписани договорите за строителство на сградата, където ще се помещават лабораториите и офисите, както и на т. нар. експериментариум, където ще има посетителски център. Към експериментариума трябва да бъде изграден и пешеходен мост над Цариградско шосе.

Изпълнителният директор на научно-технологичния парк Елица Панайотова изрази надежда, че през втората половина на тази година ще тръгне и търгът за оборудването на лабораториите, така че сградата да бъде въведена в експлоатация в края на 2015 г.

Лабораторният комплекс ще бъде с площ от 13 хил. кв. м, а стойността на строителството е 10,436 млн. лева. Втората сграда е с площ от 4 хил. кв. м и на стойност 4 млн. лева.

Част от научно-технологичния парк е и новата сграда на „Уолтопия“. инвестицията в нея обаче е изцяло на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 11.09.22 г.
fallback