fallback

Инвеститори в имоти предлагат да се сложи край на "даряването" на инфраструктура

Асоциацията на собствениците на бизнес сгради предлага промени в Закона за ДДС, за да се даде възможност за данъчен кредит при изграждане на довеждаща инфраструктура

14:44 | 10.04.14 г. 1

Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България е внесла в Министерството на финансите предложения за промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС), така че инвеститорите в имоти да могат да ползват данъчен кредит при строителството на довеждаща инфраструктура.

Това съобщи главният изпълнителен директор на Plaza West – новостроящия се мол в западната част на София, който трябва да отвори врати до няколко месеца, и председател на асоциацията Таня Косева-Бошова на конференцията за инвестиции в имоти BalRec.

Организацията беше създадена преди няколко месеца именно с цел да обедини строителния бизнес, който изгражда за собствена сметка инфраструктура, а след това я "дарява" на общината и държавата, без да му се възстановя ДДС за разходите.

Прилежащата инфраструктура – улици, кръстовища, канализация и други съоръжения, в много случаи е предвидена за строителство от общините, но не е реализирана поради липса на средства. Затова местните власти на практика принуждават инвеститорите да я изграждат сами и за собствена сметка, а построеното впоследствие им се прехвърля.

Данъчната администрация не признава разходите за инвестиции в съпътстваща инфраструктура. Някои фирми се заеха да водят съдебни дела, други решиха да преглътнат направените разходи, а трети намират друг начин да отчетат тези средства, така че да понесат по-малки загуби, обясниха инвеститорите.

Едни от най-популярните казуси са за тунела на "Цариградско шосе" в София, който води до The Mall, както и за кръстовището при "Сердика Център" също в столицата.

По принцип предложението на строителния бизнес не се приема с охота от администрацията, най-вече заради потенциалната загуба на данъчни постъпления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
fallback