fallback

Trisa, произведена в България

Швейцарският производител на продукти за лична хигиена изнася част от производството си край София

12:19 | 05.02.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Швейцарската група Trisa, която е един от най-големите производители на продукти за личната хигиена, изнася част от производството си в България.

Компанията е купила терен от 27 хил. кв. м в индустриален парк “Sofia East” в близост до гара Елин Пелин чрез българското си подразделение, съобщават от консултантската компания Елта Консулт, която е била посредник по продажбата.

Компанията планира да изгради производствен и логистичен център в индустриалния парк. Очакваната първоначална инвестиция е за над 2,5 млн. евро.

Trisa AG е световен лидер сред производителите на потребителски стоки в областта на устната хигиена, коса и грижа за тялото, като продуктите й се продават в над 80 страни по света.

Едва преди дни стана ясно, че компанията иска да вложи 15 млн. франка в нов модерен и напълно автоматизиран склад, както и в разширяване на производството и логистиката на 3 200 кв. м. в Тринген. И там сградата е в рамките на индустриален комплекс – в индустриалната зона Гросфелд/Хайденлох, където компанията вече има няколко сгради. Строежът ще започне през май, а новата сграда ще отвори врати през юни 2015 г.

Базираната в Кулмерау, кантона Люцерн, семейна компания е основана през 1836 г. от четирима млади мъже, с цел да изнесат в цялата страна местното тъкаческо изкуство. Там обаче те са научават на нов занаят – производство на четки. През 1885 г. в Кулмерау е пусната в производство първата линия за четки за зъби. Две години по-късно тя спира да работи. През 1887 г. шестима граждани на Тринген отново основават завод за четки, днешната TRISA.

В края на 19-ти век компанията има около 30 служители и произвежда предимно четки за коса и за домакински нужди. Едва през 1903 г. в Тринген е произведена първата четка за зъби.

В сътрудничество с Университета в Цюрих през петдесетте години е била издадена първата научна работа на четките за зъби. От средата на 60-те години компанията започва да превръща служителите си в партньори. Концентрацията на индустрията за четки в Швейцария и силният ръст на Trisa характеризират седемдесетте и осемдесетте години. През 1989 г. TRISA придобива марката Walther и фабриката за четки Ebnat Kappel AG. През 1992 г. TRISA сертифицира първата европейска четка за зъби съгласно ISO. През 1996 г. е основана дъщерната компания TRISA България ООД, която се грижи за дистрибицията на продуктите. Днес в основаната през 1887 г. Trisa Group работят повече 1116 служители, като компанията генерира годишни продажби в размер на 213 млн. швейцарски франка (174 млн. евро). Консолидираните приходи на концерна, в който влизат TRISA AG, TRISA Electronics AG, Trisa Accessoires AG, TRISONIC AG, Ebnat AG и българското подразделение Trisa Bulgaria GmbH, възлизат на 232 млн. франка.

Компанията продължава да се ръководи от четвъртото поколение в семейството на основателя Пфенингер. И ако през петдесетте години на миналия век на година са се произвеждали по 50 000 четки за зъби, то днес се правят по над 1 млн. четки – на ден.

Това е втората по-голяма чуждестранна инвестиция, която се обявява през последните седмици, след като в средата на януари стана ясно, че германският производител на кабели Nexans Autoelectric Group ще изгради в Плевен модерен завод на площ от 5000 кв. м, като планира да инвестира няколко милиона евро в новото съоръжение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 11.09.22 г.
fallback