fallback

Предлага се въвеждането на енергиен клас за пасивните сгради

Всички сгради, които са преминали основно обновяване, се предвижда да достигат изискванията за разход на енергия, отговарящ на енергиен клас В

14:16 | 28.01.14 г. 1

Да се въведе още една енергийна категория в скалата за оценка на енергийната ефективност на сградите – А+, която да се дава на сградите с много ниско потребление на енергия и на пасивните сгради.

Това предлага проф. Никола Калоянов от Техническия университет, който е анализирал нормативната уредба по отношение на енергийната ефективност по проект на Министерството на инвестиционното проектиране, финансиран със средства от оперативната програма „Регионално развитие“.

Сградите, определени като енергиен клас А, се предлага да отговарят на изискванията за сградите с близко до нулево потребление на енергия. Всички сгради, които са преминали основно обновяване, се предвижда да достигат изискванията за разход на енергия, отговарящ на клас В.

На базата на анализа се предлагат и други поправки в нормативната уредба, които касаят подобряването на енергийната ефективност на сградния фонд. Всички предложения предстои да бъдат обсъдени и съгласувани със строителния бранш, коментира на конференция, организирана от строителното министерство, Виолета Ангелиева, директор на дирекция „Правила и норми за проектиране и строителство“ в министерството.

Анализът на нормативната рамка е продиктуван от необходимостта българското строително законодателство да бъде напълно синхронизирано с европейското. По думите на Ангелиева енергийната ефективност вече е движеща сила в строителството и на ниво Европейски съюз (ЕС) се подготвя своеобразна революция в тази област.

Проф. Калоянов предлага още да се въведат нови коефициенти за някои показатели, на базата на които се определя енергопотреблението и енергийната ефективност на сградите, както и няколко методики, включително и за изчисляване на икономическата ефективност на различни мерки за енергийна ефективност при прилагането им в различните категории и функционални групи сгради.

Предлага се също така за всички сгради, включително и жилищните в режим на етажна собственост, задължително да се проектират самостоятелни системи за отопление и вентилация или климатизация.

Проф. Калоянов е анализирал съществуващия сграден фонд, като е групирал сградите в различни категории и е изследвал близо 5 хил. модела на годишния разход на енергия. Целта е за всяка функционална група от сгради да се приемат референти стойности (прагове), които да бъдат заложени в нормативните изисквания. Така разходите за енергия на новите сгради не трябва да превишават заложените прагове, обясни той.

Строителното министерство подготвя и нова наредба за проектиране, изграждане и поддържане на обществени сгради в областта на образованието и науката, здравеопазването и културата, допълни Виолета Ангелиева. Сегашните норми не са осъвременявани от над 30 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
fallback