fallback

Икономическите перспективи пред региона на София се влошават

Столицата ни затъва в индекса на консултантската компания LaSalle Investment Management, Лондон е с най-добри перспективи в средносрочен план

09:41 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор

София е изгубила позиции в класацията European Regional Economic Growth Index 2013 на консултантската компания LaSalle Investment Management. Тя проследява регионите с най-добри икономически перспективи в Европа и отразява относителната сила на търсенето на недвижими имоти в средносрочен план.

Анализът обхваща 300 региона в 32 европейски държави с население около 730 млн. души. Фокусът е върху 100 водещи града – всеки с население над 500 хил. души.

Регионът на столицата ни е класиран на 77-мо място от 100-те града заради слабия растеж и проблемите със заетостта.

“Колебливият ръст на износа в резултат на слабия ръст в еврозоната действа като спирачка пред възстановяването на българската икономика. Доверието на потребителите и бизнеса остава крехко, безработицата е висока и частното потребление е в застой”, посочва се в доклада.

Целият регион на Централна и Източна Европа се представя по-лошо в актуалната класация. “Експортните пазари, които са основният двигател на икономиките в региона, претърпяха тежък удар заради проблемите в еврозоната, затегнатите кредитни условия и слабото вътрешно търсене”, посочват експертите.

За втора поредна година лидер в класацията е Лондон. “Това обаче не предполага, че в средносрочен план бъдещето на британската столица непременно ще е светло, но в сравнение с перспективите пред Европа като цяло резултатите са значително по-добри”, посочва се в доклада.

Това се отразява позитивно и на очакванията за пазара на имоти в региона на британската столица. В доклада се посочва, че ръстовете на наемите на офисите в Уест Енд и Сити ще са по-силни в сравнение с другите европейски региони. Заради статута на Лондон като безопасна дестинация ще продължи да се засилва и потокът от инвестиции на пазара на имоти в града и региона.

Осло се изкачва на втора позиция в класацията, като резултатът на норвежката столица е близък до третия град в подреждането – Париж. Топ 10 се допълва от Мюнхен, Люксембург, Стокхолм, Истанбул, Копенхаген, Гьотеборг и Щутгарт.

В топ 20 попадат Цюрих, Хелзинки, Женева, Дъблин, Виена и други.

Най-слаби са перспективите пред Балканите, Централна и Източна Европа, Пиренеите и Южна Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:26 | 26.08.22 г.
fallback