fallback

Парламентарната икономическа комисия одобри диференцирането на плажовете

Предвижда се в зависимисто от местоположението и урбанизацията на плажовете да се определят концесионните такси и наемите

17:02 | 15.01.14 г.

Парламентарната комисия по икономическа политика прие на днешното си заседание на първо четене предложенията на депутата от "Коалиция за България" Димчо Михалевски за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Те предвиждат функционално групиране на плажовете в зависимост от местоположението им и степента на урбанизация.

Същите поправки бяха гласувани и от парламентарната комисия по инвестиционно проектиране в края на миналата година.

Според промените плажовете ще бъдат диференцирани в зависимост от това дали попадат в национални курорти, курортни комплекси, ваканционни, вилни и туристически селища, населени места, къмпинги и вилни зони или са извън урбанизирани територии. Концесионните такси и наемите ще бъдат определяни според местоположението им, степента на урбанизация и инфраструктурата.

Ако предложенията за промени в закона бъдат приети, депутатът предлага да се променят всички договори за концесия и наем на плажовете.

Михалевски подчерта на днешното заседание на парламентарната икономическа комисия, че повече от 100 плажа нямат стопани, заради което се застрашава животът и здравето на хората, които ги посещават, предава агенция Фокус.

Предвижда се също така да е допустимо да се поставят преместваеми обекти в 100-метровата ивица от морето при определени параметри, заложени в подробен устройствен план. Допустимата площ на преместваемите обекти, разположени на пясъчната ивица, пък ще се изчислява на базата на общата площ на плажа и се предвижда да е една и съща за плажовете под и над 40 дка.

С предложенията да промени се дава възможност на концесионерите и наемателите да намалят частта от плажа на разположение за свободно плажуващи - предлага се тя да е между 30 и 50%, в зависимост от категорията на плажа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
fallback