fallback

Иван Велков: Стагнацията на имотния пазар все още е факт

Размразяване ще настъпи едва когато хората се почувстват сигурни в икономическата обстановка, според председателя на Националното сдружение Недвижими имоти

20:34 | 14.01.14 г.

„Все още има стагнация на пазара на недвижими имоти. Това, че има ръст на сделките и разрешителните за строеж не означава, че можем да говорим за трайно и реално раздвижване в сектора“, каза в ефира на Bulgaria On Air председателят на Националното сдружение Недвижими имоти Иван Велков.

Според него "размразяване" ще настъпи едва когато хората се почувстват сигурни в икономическата обстановка в страната и в доходите.

По думите му хората вече са много по-прецизни при сключването на сделки за жилищни имоти, а в последно време новото строителство е отстъпило на по-старите постройки що се отнася до търсенето.

Велков уточни, че ръстът на сделките с недвижимо имущество е продиктуван повече от продажбата на земи и парцели, отколкото от търговията с жилища.

„Специално за последните 3 месеца имаше ръст в сравнение с 2012 година. Причината е, че  в повечето случаи през лятото хората повече гледат, а сделки се сключват към края на годината. Да, математически има ръст, но на практика какво се крие зад него тепърва ще трябва да се установи и анализира, защото в сделките на пазара на имоти съществуват и много сделки със земи и парцели. Освен това финансовата година приключва в края на март 2014 г.“, обясни експертът.

Според него секторът на жилищните имоти - този, от който хората най-масово се интересуват, все още трябва да извърви дълъг път, докато се възстанови в предишните си обеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:58 | 12.09.22 г.
fallback