fallback

Срокът за предявяване на компенсации за лихвоточки ще бъде удължен

Притежателите на лихвоточки, които имат право на компенсация, ще могат да я потърсят до 30 ноември 2016 г., предвиждат законови поправки

11:37 | 05.11.13 г.

Депутатите са на път да удължат крайния срок за предявяването на компенсация на притежателите на т. нар. лихвоточки. Днес на първо четене бяха приети два законопроекта за промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове – един на депутати от Коалиция за България и един – на БСП, предаде БТА.

И в двата законопроекта се предлага срокът за предявяване на компенсация да бъде удължен до 30 ноември 2016 г. В момента е регламентиран краен срок 21 ноември т. г.

Поправката в закона засяга 59 861 държатели на права. Депутатът от Коалиция за България Захари Георгиев коментира, че са дължими 89 млн. лева.

Според народните представители – вносители на законовите поправки, в последните години се наблюдава значително забавяне при изплащането на дължимите левови компенсации на гражданите поради недостиг на средства в Националния компенсационен жилищен фонд заради намалената бюджетна субсидия през последните години.

Депутатите предлагат също така изплащането на левовите компенсации да се извършва по реда на постъпилите заявления за реализирани права в срок до шест месеца. Ако парите във фонда за текущата година не стигат за всички притежатели на многогодишни жилищно-спестовни влогове, които имат право на компенсация, задълженията за неизплатените компенсации да се включват в размера на субсидията и да се изплащат със следващия бюджет.

Предлага се също така половината от постъпленията от продажбата на отнети в полза на държавата със съдебен акт жилища и вили да постъпват в бюджета на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 12.09.22 г.
fallback