fallback

Л. Дацов: Лихвите по ипотеките да се определят според EURIBOR или LIBOR

Банките и кредитополучателите трябва да споделят риска при кредитирането, коментира финансистът

09:40 | 01.10.13 г. 6

Определяне на лихвите по ипотечните кредити на базата на международните банкови индекси EURIBOR или LIBOR и споделяне на риска между банките и клиентите им препоръчва финансистът и бивш зам.-министър Любомир Дацов във връзка с широко дискутираната напоследък тема за облекчаване на затруднени кредитополучатели, купили със заем единственото си жилище.

Според Дацов, който говори пред Нова телевизия, за проблема могат да се намерят различни решения, но държавата трябва да се намесва минимално в процеса и да въвежда облекчения само там, където банките и клиентите им действително са споделили рисковете.

“В много случаи има неправилна оценка на възможностите. И банките, и клиентите трябва да са солидарни, защото и двете страни понякога не преценяват точно рисковете”, посочи той.

Любомир Дацов обясни, че банките са посредници, които взимат пари от хората и предприятията под формата на депозити и след това кредитират бизнеса и домакинствата. Ако управляващите принудят финансовите институции да опростяват кредити, това ще донесе загуби не само на банките, а и на техните вложители.

“Представете си, че дадете заем на колега и той не ви върне парите – вие няма да сте щастливи”, посочи Дацов. “Това не са пари на банките, а нашите пари. Това означава всички хора да са солидарни в загубите на банките, ако сте дали пари на депозит. Когато сумите са в малък размер, това е проблем на банката, ако обаче размерът е голям – проблемът е за всички вложители”, допълни той.

От няколко месеца управляващите говорят за въвеждането на облекчения за кредитополучатели, които се затрудняват да покриват вноските си по ипотеките. Очаква се до няколко дни да станат ясни и конкретните предложения, които да се обсъдят със засегнатите страни.

В управленската програма на премиера Пламен Орешарски е записано също така до края на ноември да се транспонира еврозаконодателството за ипотечните кредити. Европарламентът даде предварително одобрение на директивата през септември и ще наблюдава как държавите от Европейския съюз ще я въведат и изпълняват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
fallback