fallback

Строителството на молове в Източна Европа е съсредоточено в Русия и Украйна

Наемите в моловете и по търговските улици в София продължават да падат, което ограничава активността в сектора, отчита консултантска компания

11:25 | 13.09.13 г.

Три четвърти от общото строителство на търговски имоти в Източна Европа е съсредоточено в Москва, Санкт Петербург и Киев, сочат резултатите от проучване на Colliers International, цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

Проучването на Colliers обхваща първата половина на 2013 г. и включва Белград, Будапеща, Букурещ, Братислава, Варшава, Загреб, Киев, Москва, Прага, Санкт Петербург и София.

Бързото темпо на повишение на продажбите на дребно в Русия и Украйна предизвиква ръст на строителната дейност в Москва, Санкт Петербург и Киев, където наемателите са в силна конкуренция за площи.

В тези градове нивото на строителството е доста над стойностите, отчетени през миналата година - най-малко с 45%. Особено силна е тази тенденция в Киев, където в момента се строят площи от 707 900 кв. м в сравнение с едва 180 000 кв. м през първата половина на миналата година.

В София делът на новите търговски площи в строеж е 4,7% от общия обем н аплощите в строеж в региона, сочат още данните на консултантската компания.

Потребителските разход продължават да се възстановяват в Полша, Румъния, Сърбия и Словакия. Те се свиват в Унгария и остават слаби в България, Хърватия и Чехия.

В резултат на това на повечето пазари тече период на консолидация, което води до стабилизиране на наемите на първокласните площи като цяло.

"Въпреки че наемите като че ли са в застой, има изолирани места, където те се понижават, включително се отчита спад с 20% на наемите на първокласни обекти на водещи търговски улици в София и Киев, както и съответно с 9%, 19% и 8% при наемите в традиционните търговски центрове в София, Киев и Загреб", коментира Деймиън Харингтън от Colliers International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 08.09.22 г.
fallback