fallback

Намери се сграда за новото строително министерство

Имоти на БДЖ ще бъдат продадени на НКЖИ с цел уреждане на дългове на холдинга към жп инфраструктурата, одобри правителството

13:47 | 07.08.13 г.

Новото Министерство на инвестиционното проектиране вероятно ще се помещава в сграда на ул. „Съборна” №1 в София, използвана до неотдавна от Испанския културен институт, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

На днешното им заседание министрите са разгледали предложението. Ведомството обаче може да ползва имота, ако Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол даде одобрението си, тъй като сградата е собственост на Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС).

Ако приватизационната агенция одобри предложението, министерството и АДИС ще сключат договор за ползването на сградата, поясняват от Министерския съвет.

С друго решение правителството се съгласи няколко имота на „Холдинг БДЖ” ЕАД да бъдат продадени чрез пряко договаряне на Национална компания „Железопътна инфраструктура” с цел уреждане на дълговете на холдинга към жп инфраструктурата.

За възможността да се намалят задълженията на БДЖ на принципа „дълг срещу собственост“ транспортният министър Данаил Папазов информира още през юни. Тогава той лансира идеята администрацията на БДЖ да бъде преместена на Централната гара в София, където в момента тече ремонт.

Предвижда се на жп инфраструктурата да бъдат прехвърлени почивно-възстановителният център на БДЖ в Добринище, лечебно-възстановителният център в Кюстендил, столова и производствено-техническа сграда в Горна Оряховица и други сгради, както и трайно прикрепени съоръжения – морски и брегови устои, подемно-преходни мостове и т. н., които не са свързани с пряката дейност на БДЖ, посочват от пресслужбата на кабинета.

Продажбата ще се осъществи чрез пряко договаряне, а цените ще се определят от независим оценител.

Министерският съвет реши също така да предостави безвъзмездно на община Перущица управлението за срок от 10 г. на имот от 7 дка в местността „Червената черква“. В него се намират руините на раннохристиянска базилика, обявена за народна старина, архитектурно-строителен паметник от Античността и Средновековието, с категория национално значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 01.09.22 г.
fallback