fallback

Изграждането на големи обекти - задължително с участието на подизпълнители

Фирми-длъжници на държавата, общини и подизпълнители няма да могат да участват в процедури за обществени поръчки, според законови поправки

12:25 | 30.07.13 г. 17

Главните изпълнители на големи строителни обекти на стойност над 2 640 000 лева ще трябва да дават минимум 30% от работата на подизпълнители. Това предвиждат поправките в Закона за обществените поръчки, с които кабинетът обеща да подобри достъпа на малкия и средния бизнес до обществените поръчки.

Проектозаконът е качен за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Становища могат да бъдат изпращани до 7 август.

Съгласно редакцията възложителите на обществените поръчки за строителство сами ще определят минималния дял от обема им, който трябва да бъде изпълнен от подизпълнители.

Според вносителя на промените – Министерският съвет, така големите фирми, които обикновено изпълняват подобни обекти, ще бъдат задължени да включат в строителството и малки компании. Така малкият бизнес ще може да натрупа опит и квалификация, благодарение на които по-късно може да кандидатства по обществени поръчки и да ги изпълнява като основен изпълнител, посочва се в мотивите към проектозакона.

Предлага се също така да отпаднат изискванията към подизпълнителите да доказват финансовите си и технически възможности. Вместо това се дава право на главния изпълнител да може да отстранява подизпълнители и да наема нови, ако те не изпълняват работата си по договор.

В закона се предвижда да бъде създаден и нов раздел, който касае договорите за подизпълнение. Заради установените случаи на неплащане от страна на главните изпълнители към техни подизпълнители се предлага да се даде възможност на възложителите на строителството да плащат директно на малките фирми при необходимост. Изпълнителите обаче ще могат да оспорят това директно разплащане, ако подизпълнителят не е изпълнил работата съгласно договора или договорът с него е бил прекратен.

Поправките в закона предвиждат също така възложителите задължително да определят прогнозна стойност на обществената поръчка. В мотивите към промените се посочва, че така ще е по-лесно да се осъществява последващ контрол върху цената, самите кандидати ще могат по-добре да подготвят офертите си, а и на възложителите няма да им се налага да провеждат процедурите по няколко пъти заради предложения, които не съответстват на финансовия ресурс, който те могат да отделят за поръчката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
fallback