IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят се мерки в защита на потребителите на ипотечни кредити

Не е справедливо при загуба на ипотекирано жилище, потребителите да продължават да плащат кредита си, смята червеният депутат Румен Гечев

16:54 | 16.07.13 г. 32
Готвят се мерки в защита на потребителите на ипотечни кредити

Обмислят се мерки за защита на потребителите на ипотечни кредити, разкри „червеният“ депутат Румен Гечев, цитиран от пресцентъра на БСП. Тази защита е наложителна заради ипотечната криза, която оказва сериозно влияние и върху България.

Ипотечната криза в САЩ и Западна Европа доведе до дебалансиране на банковата система, а в България проявлението й е срив на цените в строителния сектор и масови фалити на строителните фирми.

От 1200 евро на квадратен метър цените вече паднаха под 700 евро, посочи още депутатът.

В същото време безработицата расте и някои от домакинствата, изтеглили ипотечен кредит нямат възможност да го върнат. Практиката в такива случаи е банката да вземе ипотекираното жилище. Според законодателството обаче дори и при този случай клиентите на банката продължават да изплащат ипотеките.

Не може банките да не носят отговорност и при фалит на строители, които са продавали „на зелено“, смята още икономистът. Той коментира, че в някои случаи банките безконтролно са отпускали кредити на инвеститори за „една кооперация“, а те са започвали 3-4 обекта едновременно, „с идеята, че следващите години ще бъдат благоприятни“.

Макар и да разполагат с анализатори, банките не са калкулирали риска и не носят отговорност за строителството „на зелено“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 10
kalendar
преди 10 години
а защо ти не се консултираш с такъв, за да разбереш, че дрънкаш глупости:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
А за това - дали примера МИ е удачен или не - прочети ЗОЗЗ или се консултирай с юрист! - защо всички искате с дракане да разберете това което не знаете?...ОБРАТНО - как може да се изказвате за нещо което не знаете/разбирате???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Няма значка дали примера ми Е удачен или НЕ Е. - Следствие от логиката на stefi - "Няма...", е че изключения НЯМА !! - отговора ми е към нея и показва че ИМА ИЗКЛЮЧЕНИЯ , което тя разбра и се съгласи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
няма какво да мисля-примера ти не е удачен-не е закон с "обратна сила". Правен принцип е, че отговаряш пред закона само по тия норми, които са официално приети по надлежен път-сиреч, ако един закон не е приет, по време на дадено деяние, то ти не нарушаваш нищо. Има изключения-възможно е приемане на регулации за минали събития, които имат последствия към датата на приемането на регулация(ЗОЗЗ не си спомням-щото съм го чел-да има такива, или поне аз не го разбирам по тоя начин-но може и да бъркам). А логиката ми е, че не може да се направи закон, който да променя договори, подписвани в синхрон със текущите норми, между два субекта. В смисъл-банките също са страна по тия договори и те също имат права-противоконституционно ще е да се налага чрез императив те да променят вече подписани договори-и съм на 99% сигурен в това което казвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
"ЗОЗЗ не е добър пример, като изключение, но изключения има."=====================================================АЗ отговорих на 11 stefi по повод това:"Няма закон , който да важи с Обратна сила ..и за добро и за лошо , Законът касае бъдещето , не миналото !"Следствие от логиката на stefi - "Няма...", е че изключения НЯМА !!А ти ми казваш, по повод на моето "изключение", че тя е права, "но изключения има"! ...ПОМИСЛИ СИ ПАК !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
Crux
преди 10 години
Ако се приеме подобна промяна в закона - жилището да бъде единственото обезпечение по ипотечния кредит - ще настъпят две съществени изменения в ипотечното кредитиране:1. Банките ще изискват много голямо самоучастие - между 30 и 50% от цената на жилището по мое мнение. Това окончателно ще изключи от пазара хората без наличен кеш и още повече ще срине цената на жилищата;2. Банките ще вдигнат още лихвите по ипотечните кредити. Резултатът ще е същият като в т. 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
стефи е прав/а(в последните си два поста-другите не ги разбрах). ЗОЗЗ не е добър пример, като изключение, но изключения има. Същевременно да не се забравя, че и банките са страни-който е изгорял-изгорял е. Няма да може да се върне(поне юридически), най-малкото щото ще настане хаос. За тия, които вече са взели, а тепърва ще изгарят е малко под въпрос(според мен са подписали при старият закон, та новият няма да има значение за тях, но може и да не стане така-според мен КС ще го отхвърли по друг начин ако се направи), но дори и така да стане-пак е нещо, за бъдещите кредитоискатели. Обаче, не знам как ще вдигне цената на НИ-ако закона бъде приет ще покачи лихвата(поне за известно време), заради повишената оценка риск. Което ще върне малко нещата. След това банките ще почнат да финансират(вероятно) на по-малък процент, за да станат по-стабилни. Даже ако прекалят с тая работа(което не го смятам за невъзможно) цените на НИ ще паднат, заради лош пазар на кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 6
stefi
преди 10 години
Колега , Пазарите не са място за Любов Има ли глу**ци - има кой да плаща , съотв. има Пазар----------в БГ Законите се произвеждат на ишлеме , по целесъобразност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Абе искам да ти кажа, че могат да направят/приемат всичко което решат, но от него обикновенния човек няма да спечели приоритетно, а основно ТЕ! - а в твоя случай -> ще се повишат цените на НИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 5
stefi
преди 10 години
колега,влизаме в режим на безсмислено философско говорене ;) !Този закон е поръчан от Банките и ще работи Така-Както трябва.Важното е,че дава защита на Кредитополучателите !--------ако трябваше да важи с обратна сила-Щеше да важиа за останалото: няма цяр за повредено д****
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още