fallback

Очертава се недостиг на жилища в София

Населението на столицата нараства, докато жилищното строителство силно се сви в последните години

18:12 | 09.07.13 г. 11

Растящото население на столицата и ограниченият инвеститорски интерес към жилищното строителство в града може да доведе до недостиг на качествени нови жилища през следващите 1 до 3 години, се посочва в анализ на агенцията за имоти Arco Real Estate.

Въпреки, че населението на България намалява, през последните 6 години жителите на София са се увеличили с над 65 хил. души. В столицата от други градове се местят по 6 500 души средногодишно, които се нуждаят от жилище, изчисляват от агенцията.

“Статистиката показва, че София е със сравнително младо население, в работоспособна възраст, с по-високи месечни доходи от средните за страната и по-големи възможности за покупка”, коментират експертите.

“Многобройните предложения за банково финансиране и стабилните ценови нива през последните 2 години карат купувачите да бъдат по-решителни в своите намерения”, посочва се още в доклада.

Същевременно обаче издадените разрешения за строеж на нови апартаменти в града намалява, като през последните три години броят им е около 1 000 средно за година. Само около 60% от тях обаче се реализират на практика.

“Инвеститорите не са активни в реализирането на нови проекти и ако все пак стартират такива, то те са в пъти по-малки като обем и брой апартаменти в сравнение с предишни години”, отчитат от агенцията.

Ако се запази темпото на растеж на населението в София, част от хората, които имат желание за по-голямо и по-добро жилище, може да останат разочаровани от пазара и да се наложи да платят повече за това, което искат, да променят параметрите на търсенето си или да отложат покупката си, прогнозират експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 03.09.22 г.
fallback