fallback

Данъкът "колиба" отпада от догодина

Георги Кадиев даде заявка, че ще внесе предложение да отпадне налогът за имоти с оценка до 2 500 лева

12:58 | 28.06.13 г. 2

Депутатите скоростно приеха отпадането на т. нар. “данък колиба” от началото на следващата година, като приеха на на първо и второ четене промени в Закона за местните данъци и такси.

Налогът върху имотите с данъчна оценка до 1 680 лева беше въведен през 2010 г., след като преди това предишният парламент се отказа от въвеждането на т. нар. “данък лукс” за имоти с оценка над 300 хил. лева.

Депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев предложи да няма данък за имоти, чиято данъчна оценка е до 2 500 лева. Той обаче оттегли искането си с оглед на бързото гласуване на законопроекта, но изрази намерение да внесе нови поправки на закона.

По време на дебата Ахмед Башев от ДПС поиска да се уточни в законодателството какво представляват “полумасивните сгради”, които попадат в обхвата на данъка “колиба”, като подчерта, че на мястото на много паянтови сгради са били построени нови, включително цели селища.

Председателят на парламента Михаил Миков обаче прехвърли отговорността на общините, които трябва да променят данъчната оценка на тези имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 02.09.22 г.
fallback