fallback

Общинари подготвили скандална сделка за столичен хотел

Общинският съвет в София е взел решение за продажба на „Central Hotel Forum" и терена около него за 1,1 млн. лева при оценка за 4,1 млн. лв.

15:51 | 04.06.13 г.

За нов опит за ощетяване на Столична община – този път с 3 млн. лева, алармира бившият общински съветник, а в момента депутат от Коалиция за България, Георги Кадиев, предаде БТА.

Става въпрос за решението на Столичния общински съвет (СОС) за продажбата на бившия хотел „Славия“ в столичния квартал Хиподрума (в момента „Central Hotel Forum" – бел. ред.). Заедно с терена около него общинските съветници са го оценили на 1,3 млн. лева.

Кадиев обаче посочва, че преди това е направена оценка от СофИнвест на имота за 4,1 млн. лева.

Става въпрос за решение на Столичния общински съвет от 16 май тази година, под името Процедура по реда на чл. 15 от Закона за устройство на територията и чл. 36 от Закона за общинската собственост, посочва се в писмо на Кадиев, изпратено до медиите.

Според него зад това обаче се крие прехвърляне на 1 470 кв.м. публична общинска собственост, част от нея предвидена за озеленяване, в частна общинска собственост, което позволява нейната продажба. Освен това се продават 4 195 кв. м общинска собственост, както и се дава разрешение за надграждане на ресторанта на хотела с 3 етажа над него, както и на още 2 етажа над самата хотелска част.

Цената на всичко това според доклада на кмета на район "Красно село" до общинарите от 12 юли 2012 е 1 млн. лева, докато на 6 юли 2012 г. СофИнвест е оценила стойността на продажбата на 4,1 млн. лева. „Тази оценка никога не е докладвана на Столичния общински съвет“, посочва Кадиев.

„С Решението на Столичния общински съвет от 16 май оценката от 4,1 млн. лева е скрита, направена е и докладвана нова оценка от 1,1 млн лева. Леко завишена спрямо онази от 1 млн. лева, но далеч от 4,1 млн. лева“, посочва той в писмо, разпратено до медиите, в което призовава кметът на София Йорданка Фандъкова да отмени решението на общинските съветници и да потърси отговорност на виновните за вземането му.

Депутатът от левицата ще сезира областния управител на София за тази сделка с искане да върне решението за ново разглеждане в Общинския съвет. Кадиев има намерение да уведоми и прокуратурата за "този пореден опит за злоупотреба с общинско имущество", посочва той.

Това е поредният сигнал на Георги Кадиев във връзка с решения на общинските съветници на София. През миналата година той сезира прокуратурата заради грешно изчислената лихва, която общината трябваше да плати на превозвача „Карат С“ заради прекратения договор за осъществяване на превози по линии на градския транспорт. След скандала Съветът на директорите на "Център за градска мобилност" освободи от длъжност зам.-изпълнителния директор Николай Костов и ръководителя на направление "Икономическо и АСТП" Методи Аврамов.

В началото на тази година Кадиев разпространи фактури на „Софийски имоти“, според които ръководството на дружеството е купувало стоки за лично ползване с пари на компанията. По-късно директорът на дружеството беше освободен.

През март Кадиев публикува и данни, от които стана ясно, че служители в столичния район „Изгрев“ са получили възнаграждения в размер на над 8 пъти от основната им заплата. След това Фандъкова поиска оставките на районните кметове на „Изгрев“ и „Триадица“. По същото време Кадиев алармира и за грешка в данъчните съобщения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 01.09.22 г.
fallback