fallback

Конституционният съд пак върна текстове от закона за конфискацията

Възможността за съдебен контрол върху едни и същи решения на комисията от различни съдилища създава реални предпоставки за противоречиви актове

13:56 | 31.05.13 г.

Конституционният съд обяви за противоконституционни текстовете от закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, които регламентират обжалването на решенията на ресорната комисия.

Това е вторият случай, в който поправки в закона ще трябва да се правят заради решение на Конституционния съд. В края на миналата година предишният парламент намали периода на проверката за незаконно имущество от 15 до 10 години назад.

Що се отнася до процедурата по обжалване, текстовете предвиждат решенията на комисията за отнемане на незаконно имущество да се обжалват пред административните съдилища, а искът за отнемане на имуществото да се

предявява пред гражданския съд. Депутати от 41-то Народно събрание обаче настояваха, че трябва да се произнасят само административните съдилища.

В решението на Конституционния съд е записано, че възможността за съдебен контрол върху едни и същи решения на комисията от различни съдилища създава реални предпоставки за противоречиви и взаимноизключващи се съдебни актове. По такъв начин оспорената разпоредба поражда правна несигурност.

Съдът обаче не е уважил искането да се обяви за противоконституцонна разпоредбата, която ограничава участието на засегнатите лица от близкото обкръжение на ответника в процеса. „Не съществува възможност имущество да бъде отнето от лице, което не е конституирано като ответник и не се е защитило в съдебното производство“, посочва се в решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 12.09.22 г.
fallback