fallback

Строителството в Европа продължава да се свива

Полша, която е една от най-желаните дестинации за инвестиции в имоти в ЦИЕ, е сред първите по годишен спад

13:01 | 17.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Строителството в Европейския съюз и еврозоната продължава да се свива. През март строителната продукция е регистрирала понижение от съответно 1,1% и 1,7% спрямо февруари, а на годишна база понижението е още по-дълбоко – съответно 7,2% и 7,9%, сочат данни на Евростат.

Строителният бум в Полша явно е пред своя край, тъй като страната, която е сред най-желаните дестинации за инвестиции в имоти в Централна и Източна Европа отчита годишно понижение на строителната продукция от близо 17 на сто, което я нарежда на трето място по спад в ЕС.

Изпреварват я Словения, където е отчетено годишно понижение на индекса на строителната продукция от 31,8%, и Чехия със спад от 19%. Четвърта по спад на строителството е Португалия (-16,7%).

Най-голям месечен спад на строителството е регистриран в Португалия (-10,7%), Чехия (-7,6%) и Словакия (-5%).

На другия полюс е Испания, където строителният сектор претърпя сериозен срив заради кризата. Страната е първа в ЕС по годишен ръст на строителната продукция през март (16,6%), следвана от Унгария (9,9%), и втора по месечен ръст (2,4%) след Румъния (2,8%).

България е сред европейските държави със сравнително умерен спад на строителната продукция, като през март месечният спад е 1,3%, а годишният – 5,8%. През първото тримесечие на годината спрямо последното на миналата година понежението на строителната продукция е 3,5%, отчитат от Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:38 | 02.09.22 г.
fallback