fallback

Феърплей Пропъртис очаква 13% спад на продажбите поради намаления инвентар

Строителството на апартаменти е отложено за 2014 г., тъй като през тази година ресурсите ще се инвестират в нов търговски комплекс

16:42 | 15.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Феърплей Пропъртис АДСИЦ очаква около 13% спад на приходите от продажби през 2013 г. спрямо 2012 г. поради намаления инвентар от непродадени апартаменти, каза изпълнителният директор Маню Моравенов на пресконференция след края на общото събрание на акционерите.

„Година по-рано в Комплекс Санта Марина, гр. Созопол предлагахме около 200 апартамента, а сега те са около 100, което намалява възможностите за продажби. Очакваме обаче да реализираме апартаменти в комплекс Марина Хил, Черноморец и в Иван Рилски в Банско и затова общият брой апартаменти да е около 109, както през миналата година“, сподели Моравенов. През тази година ще се инвестира в нов 5-ти търговски комплекс в Санта Марина, а през 2014 г. в апартаменти, след като се получат необходимите разрешителни.

В началото на 2013 г. Феърплей Пропъртис АДСИЦ отчете ръст на продадените апартаменти, но няма тенденция в това, сподели Моравенов. По-скоро март беше добър за огледи, за разлика от лошото време през март миналата година и това доведе до ръста. 

Новосключените договори се увеличиха с 49% на годишна база до 4,64 млн. лв. без ДДС за първото тримесечие на 2013 г. Продадени са общо 28 апартамента, спрямо 19 за първото тримесечие на 2012 г. Днес Моравенов каза, че към 15 май са продадени 38 апартамента, от които 28 в Санта Марина и по 5 в Марина Хил и Иван Рилски.

Проектът на Паничище е в застой, тъй като планът на община Сапарева баня за изграждане на прилежащата инфраструктура е обжалван в съда.

Феърплей Пропъртис АДСИЦ обмисля да стартира жилищния си проект в Малинова долина в гр. София (до Студентски град), като показателите които дружеството следи за да вземе своето решение не са свързани с пазара на земя, а с наличието и очакванията за растеж на икономиката в следващите 5 години. Този растеж ще донесе доходи и спокойствие на купувачите на апартаменти, което е важният фактор. Състоянието на пазара на апартаменти в момента е закъсняващ индикатор, ако гледаме него ще изпуснем тенденциите, заяви Моравенов. От дружеството следят и поведението на банките по кредитирането.

Очакванията са за 2013 г. да има печалба за разпределяне, но е възможно някой от парцелите на дружеството да бъде продаден на загуба и тогава да няма печалба за разпределяне. Дали някой парцел ще бъде продаден обаче е с доста условности, сподели Моравенов.

На днешното общо събрание на акционерите е разпределен брутен дивидент от 0,032 лв. на акция за 2012 г., или общо 1,786 млн.лв.

На събранието са одобрени и приети докладът на Съвета на директорите за дейността му през 2012 г., годишният финансов отчет за изтеклата финансова година, одиторският доклад, както и този на директора за връзки с инвеститорите. Съветът на директорите бе освободен от отговорност за дейността му през 2012 г. Акционерите на дружеството са преизбрали членовете на Съвета на директорите и членовете на Одитния комитет за нов мандат.

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
fallback