fallback

МРРБ отдели 100 хил. лв. за санирането на жилищата на социално слаби домакинства

Ведомството ще отпуска 100% безвъзмездна помощ за собствениците на жилища в одобрени за саниране с европари сгради, които не могат да си осигурят самоучастие

13:25 | 17.04.13 г. 2

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предлага само да финансира санирането на жилищата на социално слаби домакинства, които не могат да си осигурят самоучастие, ако живеят в сграда, одобрена за обновяване в европейски пари.

След преструктуриране на бюджета за тази година ведомството е намерило 100 хил. лева, които да разпредели на социално слаби домакинства, живеещи в сгради, одобрени за обновяване с европейски средства, става ясно от проектопостановление, което е публикувано за обществено обсъждане на Портала за обществени консултации.

Предвижда се  специално назначена от регионалния министър комисия да проверява доходите на кандидастващите за 100% безвъзмездно финансиране домакинства.

Министерството предлага финансова помощ да се предоставя на собствениците на жилища с доход на член от семейството до 310 лева месечно, които нямат допълнителни доходи и не могат да получат кредит, включително и по линия на специалния фонд, от който се отпускат нисколихвени заеми за собствениците на жилища, които ще се санират с европейски пари.

Предлага се също така цялата сума, необходима за строителните дейности, да се предоставя на семейства и домакинства, член от които е с увреждане и поне 50 на сто неработоспособност, в случаите, когато доходът на едно лице е в размер до 400 лева.

Предвижда се 100% безвъзмездна помощ да могат да получат и самотни родители с доход на член от домакинството до 400 лева.

Собствениците, които искат да получат 100% безвъзмездна помощ за саниране с европрейски средства, ще кандидатстват за финансиране, а специална комисия ще проверява доходите има, като по служебен път ще изисква информация от осигурителния институт, данъчните служби, Агенцията по заетостта и други държавни и общински органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 08.09.22 г.
fallback