fallback

До края на май приключва втория етап от ремонта на Витошка

Планира се третата отсечка от булеварда, който се трансформира в пешеходна зона, да бъде готова през следващата година

15:24 | 15.04.13 г.

До края на май ще приключи вторият етап от ремонта на столичния булевард „Витоша“ и отсечката от ул. "Солунска" до "Неофит Рилски" ще бъде отворена за пешеходци, съобщи столичният зам.-кмет по транспорта Любомир Христов, цитиран от БТА.

Вече са изградени канализационните колектори, демонтиран е релсовият път, премахнати са старата асфалтова настилка, както и част от тротоарните плочи. В момента се изливат бетоновите основи, предстои да се довършат поставените вече специални цветарници, както и да се подмени осветлението и да се изгради система за напояване на дърветата, поясни Христов.

Ремонтът на този участък от Витошка беше отложен с около година заради липсата на финансиране. Отсечката от бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Неофит Рилски“ беше ремонтирана безплатно от строителите на втората линия на метрото.

По думите на Христов тази година ще започне ремонтът и на последния участък на Витошка – от „Солунска“ до Съдебната палата. Ако климатичните условия позволят, отсечката ще бъде готова в началото на 2014 г.

Проектът за ремонта на булеварда беше одобрен от общинския съвет на София в началото на миналата година. той обаче претърпя някои промени заради възражения на търговци и граждани. Така отпадна идеята за изграждането на подземен паркинг и обществена тоалетна в района, както и организирането на кръгови кръстовища на напречните улици.

Строителните дейности по Витошка бяха основния виновник за отлива и на търговци, и на пешеходци през последните няколко години. От 22-рата най-скъпа търговска улица в света булевардът падна до 59-о място от класираните от компанията Cushman & Wakefield (C&W) 62 търговски улици. Това е и една от локациите, където беше регистриран най-голям спад на наемите на търговски площи в Евопа.

След като беше пусната в експлоатация втората линия на метрото обаче се забелязва възраждане на интереса на търговците, главно кафенета, ресторанти и по-малки и достъпни магазини, които разчитат на човекопотока по новата пешеходна зона.

Зам.-кметът на София по екологичните въпроси Мария Бояджийска съобщи, че в района на бул. Витоша ще бъде изградена и нова система за събиране на отпадъци. Общо 51 нови подземни контейнера за битови отпадъци със специална хидравлична система за отваряне и затваряне, ще бъдат разположени в преките на бул. "Витоша", в участъка от "Солунска" до "Неофит Рилски". Общината е отделила за инвестицията около 65 хиляди лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
fallback