fallback

Строителството се отърсва от зимния застой

През февруари строителната продукция е регистрирала годишен ръст от 7,9%, който и този месец повишението се определя от подобряването на сградното строителство

11:36 | 08.04.13 г.

Строителният сектор се отърсва от зимния застой и отбелязва напредък малко преди старта на активния строителен сезон, сочат данните на Националния статистически институт.

През февруари строителната продукция е регистрирала годишен ръст от 7,9%, като и този месец повишението се определя от ръстовете, отчетени при сградното строителство. Спрямо предходния месец е регистрирано повишение на строителната продукция от 0,6%.

Ревизирани в положителна посока са и данните за строителната продукция през януари. Месечният ръст на индекса на строителната продукция е бил 4,9%, а не 3,8%, каквато беше предварителната оценка, а годишният спад е ревизиран до 2,2%, а не 3,1%, както беше обявено.

При сградното строителство е отчетен годишен ръст на продукцията от 15 на сто, след като през януари беше регистрирано повишение от 0,7%. За месеца обаче индексът на строителната продукция при сградното строителство се понижава с 1,1%, след като през януари се повиши с 4 на сто.

Гражданското и инженерно строителство, на което се залагаха надежди да изведе целия строителен сектор от кризата, е продължило да се възстановява през февруари след изключително слабите зимни месеци. Индексът на продукцията при гражданското и инженерно строителство е отбелязал годишен ръст от 3,1% през февруари, но спрямо януари е отбелязан спад от 1,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:47 | 30.08.22 г.
fallback