IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вълната от евтини китайски електромобили застигна и българския пазар

Производителите се насочват към модели на цени от 25 хил. евро, за да привличат нови клиенти

12:33 | 21.10.24 г.

Трансформацията в автомобилния сектор е голяма и това ясно проличава на открития "Автомобилен Салон София 2024". Това коментира Нестор Несторов, член на УС на Асоциацията на автомобилните производители и техните организирани представители в България и бранд мениджър на Volkswagen за България. Той гостува в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria във връзка с открититото изложение.

„Един от акцентите на изложението в София е именно нашествието на китайски марки, които влизат с непознати модели за България, а голяма част от тях са електрически и точно в ниските ценови нива“, посочи събеседникът.

Производителите се насочват към модели на цени от около 25 хил. евро, за да привличат нови клиенти, уточни той. По думите му, насочени към тези ниски ценови нива, европейските производителите търсят възможност за реакция.

Несторов посочи, че Китай има сериозно предимство като производител, разполагайки със суровините, нужни за направата на електромобили. Страната инвестира големи суми в сектора, а производството на батерии е изключително оптимизирано, което дава голямо конкурентно предимство. 

За запазване на конкурентоспособност в следващите години най-големите европейски производители усилено работят в тази посока. Все още пробив и иновации при производството на батериите няма, но е въпрос на време за положителни новини по темата, коментира Несторов.

На 18 октомври бе открит "Автомобилен Салон София 2024", който през уикенда привлече 17 хил. посетители. На изложението са представени най-новите автомобилни тенденции, разполагайки с 211 различни модела автомобила, като 52 от тях са премиери за българския пазар, електрическите са 40, а около 120 са хибридните автомобили.

В Европа през тази година има само още едно такова събитие – в Париж, което прави изложението у нас най-голямото в Европа като експонати и премиери.

Повече за развитието на автомобилния сектор у нас и в Европа гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още