fallback

Смените в ръководството няма да решат основните проблеми на Stellantis

Планът на Карлос Таварес да свие разходите и да направи компанията по-конкурентоспособна на фона на охлаждането при продажбите на електромобили засега удря на камък

14:42 | 11.10.24 г.

След като бяха атакувани от всички страни заради свиващата се печалба и мащабното съкращаване на разходите, Stellantis и нейният главен изпълнителен директор Карлос Таварес сега се опитват да продължат напред, но това едва ли ще бъде ново начало, пише Bloomberg.

Цената на акциите на Stellantis се е понижила с над 50% спрямо върха си през март, след като приходите на групата внезапно се влошиха в комбинация със загуба на пазарен дял в Северна Америка.

Но макар 66-годишният Таварес да потвърди, че ще се пенсионира, когато договорът му изтече в началото на 2026 г., засега неговият план не постига желаните ефекти.

В прессъобщението за промените в ръководството липсваше признание, че Stellantis и нейният високоплатен главен изпълнителен директор са допуснали грешки и как ще ги поправят.

„Очакваме инвеститорите да попитат как внезапните промени в ръководството ще се превърнат в осезаеми мерки за възстановяване на компанията“, коментира Даниел Роеска от Bernstein Research. 

Вместо това Stellantis обяви отстраняването на главния финансов директор Натали Найт след едва година на поста.

Найт предизвика съдбата, като каза на инвеститорите миналия месец, че насоките на компанията за оперативния марж от 10% няма да бъдат постигнати лесно, а седмица по-късно предупреди за спад на прогнозираната печалба и изтичане на пари до 10 млрд. евро.

Въпреки това проблемите на Stellantis произтичат най-вече от прекомерното увеличаване на цените и предлагането на твърде много премиум модели в Северна Америка, както и от неспособността да реагира бързо, когато тези проблеми станаха очевидни. Сега групата трябва да предлага отстъпки и да намалява производството, за да изчисти инвентара при дилърите. И докато останалите промени в ръководството се отнасят до рокади между позициите, изглежда че Найт е изкупителната жертва.

Доскоро Таварес се смяташе за способен да ограничи ефективно разходите от сливането между Fiat Chrysler и Peugeot SA през 2021 г., като същевременно електрифицира моделната гама на групата на фона на възхода на китайските конкуренти.

Сега той има малко повече от година, за да възкреси тази репутация, но няма да е лесно, като се има предвид, че много от новите модели на компанията са електромобили, които потребителите не искат да купуват.

След като профсъюзът United Auto Workers (UAW) и дилърите в САЩ разкритикуваха ръководството на компанията и вземането на краткосрочни решения през последните седмици, а редица топ мениджъри напуснаха, това, от което Stellantis се нуждае преди всичко, е хармония.

Но е малко вероятно Таварес да може да я постигне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:42 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още