IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Volkswagen се превърна в анти-Tesla и Китай е виновен за това

Германският автопроизводител е изправен пред тройна заплаха от Китай, изоставащ преход към електромобили и опасения за работната сила

11:30 | 16.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изоставащ в Китай

Европейските марки изостават от Китай в прехода към електрически коли. Те не само нямат същата верига на доставка на батерии като своите китайски конкуренти, но им липсват и необходимите софтуерни платформи и чипове.

Когато Китай изпита подобен проблем през 80-те години на миналия век, той покани чуждестранните производители да влязат, стига да работят с местна марка. Сега тези китайски производители разполагат с технологията и опита, за да станат силни конкуренти - и преобръщат индустрията с главата надолу, създавайки съвместни предприятия в Европа.

Stellantis има такова споразумение с китайската марка за електромобили Leapmotor, като двете откриват първата си фабрика в Полша.

Volkswagen развива редица партньорства, включително със стартъпа Xpeng за разработване на два електрически модела за китайския пазар.

Но групата разкрива пред Politico през март, че няма да отвори европейските си фабрики за своите китайски партньори.

Битка със синдикатите

Противникът на синдикалните отношения Мъск се възползва от по-ниските разходи за труд благодарение на завода си в Китай и липсата на организация на работниците.

Volkswagen няма такъв късмет.

Миналата седмица автомобилният производител прекрати своя тридесетгодишен трудов договор с работниците, подготвяйки сцената за скъпа и грозна битка с работническия съвет. Споразумението обещаваше сигурност на работните места до 2029 г., но сега тези защити ще бъдат в сила до юни 2025 г., освен ако ръководството и работническият съвет не могат да договорят нова сделка.

„Компанията се оказва принудена да предприеме това действие поради настоящите икономически предизвикателства“, гласи вътрешнофирмена бележка до работниците, видяна от Politico.

Изправянето срещу работниците е част от това, което коства работата на Дийс през 2022 г. Управленската структура на компанията остава огромно препятствие за ръководителите днес по отношение на съкращаването на разходите и поставянето на марката на солидна финансова основа.

Врагът пред портата

Volkswagen и Tesla си приличат по един начин: изправени са пред едно и също предизвикателство в лицето на свръхкапацитета.

Китай е изправен пред собствените си икономически затруднения, като бумът на електромобилите доведе до пренаселен автомобилен сектор, който отчаяно иска да продава колите си в чужбина – включително на европейския вътрешен пазар, където все още доминира Volkswagen. По-евтините производствени разходи, разбира се, означават, че китайските модели идват на привлекателна цена.

В Европа продажбите на електромобили са намалели, подкопавайки господството на Tesla. Но Volkswagen е притиснат от допълнително бреме - все още зависи от продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене, за да поддържа приходите си, тъй като електромобилите представляват само 8,3% от продажбите на компанията за миналата година. Ако това не се промени бързо, Volkswagen ще бъде ударен с мащабни глоби, ако не изпълни новите изисквания на ЕС за емисиите, които влизат в сила през следващата година.

Европейската автомобилна индустрия може да бъде изправена пред глоби на обща стойност 15 млрд. евро, предупреди главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео, който също оглавява европейското автомобилно лоби – Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Volkswagen, заедно с Ford, е изправен пред най-голямото предизвикателство сред европейските производители за постигане на целта за 2025 г., сочи анализ на Dataforce.

Групата призова ЕК да забави целите, като настоящият главен изпълнителен директор Оливер Блуме каза в апел към инвеститорите, че „няма смисъл индустрията да плаща санкции, когато рамковите условия за засилване на елкетромобилните не са готови”.

Като поредната ирония на съдбата Volkswagen може да се наложи да плати на Tesla, за да намали емисиите си под изисквания праг. Производителите на автомобили могат да обединят своите автопаркове с конкуренти, продаващи само електромобили, за да постигнат целта - правило, което се оказа особено доходоносно за Tesla, която спечели 1,9 млрд. долара от продажбата на регулаторни кредити през 2023 г.

Независимо дали ЕК ще отстъпи на молбите на Volkswagen, или не, германският автомобилен производител ще трябва да продължи напред с плановете си за електрификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още