fallback

Канада обяви мита от 100% върху вноса на китайски електромобили

Освен това Отава ще наложи мито от 25 долара върху вноса на стомана и алуминий от Китай

16:45 | 26.08.24 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви в понеделник, че страната ще наложи мита от 100% върху вноса на електрически превозни средства от Китай, съобщава Ройтерс.

Освен това Отава ще наложи мито от 25 долара  върху вноса на стомана и алуминий от Китай, каза Трюдо пред репортери в Халифакс, Нова Скотия.

Митата биват обявени малко над месец след като Отава започна 30-дневни публични обсъждания около китайските електрически автомобили и свързани продукти, привеждайки ги в съответствие с тези на САЩ и Европейския съюз.

„Мисля, че всички знаем, че Китай не играе по същите правила“, каза Трюдо.

„Важното в това отношение, че го правим в синхрон и паралелно с други икономики по света“, каза той.

Отава се опитва да позиционира Канада като критична част от световната верига на доставки на електрически превозни средства и се оказа под натиск на местно ниво да действа срещу Китай.

Канада има сделки на стойност милиарди долари за привличането на водещите европейски производители на автомобили във всички части на веригата на доставки на електрически превозни средства, за да засили производството си.

Очаква се тази седмица САЩ да обявят окончателните планове за рязко увеличение на митата, които президентът Джо Байдън обяви по-рано през годината. Планираните мита обаче може леко да бъдат понижени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още