IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как китайските електромобили могат да променят световната автомобилна индустрия

Очевидно Китай завладява пазари като Южна Америка и Азия с много бързи темпове, посочват експерти

23:30 | 19.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Предпоставките за развитие пред китайските автомобилни производители са много сериозни, в Китай има изграден огромен капацитет за производство. Очевидно страната завладява пазари като Южна Америка и Азия с много бързи темпове. Вижда се тенденция към това европейски производители да се отдръпнат и да освободят пазарно пространство. Това коментират експерти в анкетата на Bloomberg TV Bulgaria на тема: „Възможно ли е Китай да залее света с eвтини автомобили“, след като през последните години Китай се превърна във водеща държава в автомобилната индустрия. Китайската индустрия произвежда евтини електромобили, които стават все по-популярни.

Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, споделя, ме е имал шанса да посети над 10 различни производители в Китай.

„Това, което видях и се убедих лично, е, че там има изграден огромен капацитет за производство на всякакви, но най-вече електрически автомобили. Имат достъп до евтин ресурс, що се касае производството на батерии. В Китай вече е факт първият автомобил със Solid state батерия. През 80-те години по аналогичен начин навлизат японските производители и през 90-те корейските, а сега е ред на китайските, като тук особеното е, че това съвпада с промяната на задвижване на масовите автомобили – навлизането на електрическите. И от друга страна тук говорим за по-голям мащаб, тъй като капацитетът за производство на автомобили в Китай е неизвестен, но е вероятно общият капацитет да е между 30-40 милиона автомобила годишно, а само за електрически автомобили да е между 20-30 милиона. Те в момента не работят на пълни обороти.“

“Предпоставките пред китайските автомобилни производители са много сериозни и това, което виждам на хоризонта като тенденция е нашите европейски производители да се отдръпнат и да освободят пазарно пространство и да се издигнат ценово нагоре, за да компенсират спада в пазарните обеми. Това е текущата ситуация, но нищо не гарантира такова развитие, обсъждам предпоставките за него, а те действителни са много сериозни“, посочва Калоян Желев, автомобилен експерт. 

Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата, посочи, че в момента Китай произвежда около 30 милиона единици автомобили на година, което е значителна част от произвежданите 80 милиона в света. В Европа за 2023 г. са били около 10 милиона.

"Преди няколко дни излязоха данните за полугодието и те показват, че в Китай са произвели 14,5 милиона автомобила. Те са лидер на пазара в производството на автомобили, като става въпрос за всякакви автомобили не само електрически. Най-продаваният електрически автомобил, който се продава в Китай за 12 000 евро, в Европа той струва над 35 000 евро. Тази огромна разлика от близо три пъти не може да бъде покрита и от митата. По-интересното са пазарите и развитието на Китай. Китай успява да увеличи 18 пъти продажбата на електрически автомобили в Африка за една година. Подобно е положението в Южна Америка и Азия. Очевидно Китай завладява тези пазари с много бързи темпове.“

Китайските автомобили конкурират по-популярните си европейски конкуренти най-вече с достъпните си цени. Те вече доминират китайския пазар, като търсят широко влияние в Африка и Южна Америка.

Водещите западни компании вече започнаха да работят по производството на електромобили на достъпни цени, за да могат да задържат своите позиции в индустрията. Подобни решения са основни, за да запазят те водещата си роля в сферата.

Още от коментарите може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още