IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилите втора ръка на Ferrari поевтиняват, носейки нови тревоги

Ако тенденцията се прехвърли на повече модели на компанията, това вероятно ще засегне и пазарната ѝ капитализация

16:42 | 01.07.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Една от причините, поради които богатите клиенти на Ferrari са щастливи да отделят почти половин милион евро за суперавтомобил, е, че очакват тези зашеметяващи превозни средства да запазят стойността си или дори да поскъпнат. Въпреки това поне един от най-емблематичните модели на италианската марка – плъгин хибридът SF90 Stradale – се обезценява бързо, в някои случаи губейки около 30% от стойността си след едва три години на пътя. Най-евтиният екземпляр струва около 399 хил. долара, пише Крис Брайънт в коментар за Bloomberg.

Тези спадове в стойността може да предвещават лошо развитие за стратегията на Ferrari да електрифицира голяма част от своята продуктова гама.

Откакто стана публична през 2015 г., италианската компания разшири както обема, така и разнообразието от модели, като същевременно запази ексклузивността чрез повишаване на цените и ограничаване на това кой може да поръчва превозни средства. Около три четвърти от автомобилите ѝ са закупени от съществуващи клиенти, а почти половината от продажбите на автомобили на компанията представляват хибриди.

Далеч от състезателната писта на Формула 1, Ferrari рядко прави грешка: маржовете на печалбата се увеличават, което ѝ помогна да бъде оценена на фондовата борса по-високо от повечето автомобилни концерни, с капитализация, подобна на тази на луксозната модна къща Hermes International.

Първият сериен плъгин хибрид на Ferrari беше представен през 2019 г. с мощност от почти 1000 конски сили, ускоряващ от 0 до 100 км/ч за 2,5 секунди, със задвижване на четирите колела. Цените на купето SF90 Stradale започват от внушителните 376 хил. паунда в Обединеното кралство и 418 000 хил. за версията кабриолет Spider; след като бъдат персонализирани, повечето коли вероятно достигнат ценовия диапазон 450-500 хил. паунда.

Първоначално стойностите на колите при препродажбата скочиха поради липса на наличност на нови превозни средства по време на пандемията от Covid-19. Но след като достигнаха 33% увеличение спрямо цената на първичния пазар през 2022 г., употребявани SF90 наскоро бяха продадени с 20% отстъпка на търг в САЩ, изтъква застрахователят на класически автомобили Hagerty, чиито данни за цените включват стойността на персонализираните опции, но отразяват само малък брой продажби.

„Купувачите ще бъдат разочаровани, ако са очаквали подобно поскъпване като при високопроизводителния хибриден предшественик на SF90, LaFerrari, с ограничено производство“, коментира Джон Уайли, директор „Анализи“ в Hagerty.

Съдейки по превозните средства, предлагани в Auto Trader, спадът в стойността е още по-голям в Обединеното кралство; човек, запознат с тези цифри, казва, че средната обезценка на екземпляри SF90, продавани от оторизирани дилъри на Ferrari, е 24%.

Независими британски дилъри изтъкват, че моделът е фантастичен за шофиране, но подчертават няколко потенциални ограничения: плъгин хибридът v8 turbo може да не се хареса на пуристите, които искат V12 двигател с вътрешно горене.

Продажбите на Ferrari са нараснали с над 60% от 2017 г. насам. Графика: Bloomberg Продажбите на Ferrari са нараснали с над 60% от 2017 г. насам. Графика: Bloomberg

Гамата на Ferrari сега включва друг хибрид, 296 GTB, който предлага впечатляваща технология на по-ниска цена. Нещо повече, високите нива на персонализиране – тенденция, която Ferrari насърчава за увеличаване на приходите – също могат да повлияят на стойността при препродажба, ако собственикът избере необичайна функция или цвят. Вероятно Brexit и по-високите лихвени проценти също натежават на пазара на употребявани стоки в Обединеното кралство.

Ferrari не разкрива обемите на продажбите на SF90 Stradale, но те не са ограничени за разлика от специалните модели. Наличностите на дилърите изглеждат повишени: има около 150 използвани екземпляра SF90 в продажба в САЩ, подобен брой в Германия и повече от 50 във Великобритания (включително Spiders).

„Много от производствените модели загубиха стойност, но ситуацията при SF90 беше особено болезнена – тези коли просто бяха твърде скъпи изначално“, казва Том Джаконели, директор на Romans International, която продава едно от тези превозни средства на около 30% под цените на първичния пазар. „Мисля, че сега те се предлагат на добра цена като употребявани коли, но ако сте купили нов преди няколко години, ще сте загубили цяло състояние“, добавя Джаконели.

Има още един фактор, който си струва да се следи: миналата година Ferrari пусна лимитираното издание SF90 XX с фиксирано задно крило, с повече конски сили, на цена над 670 хил. паунда. За да имат шанс да си купят такъв, клиентите трябва вече да притежават обикновен SF90, казват търговците.

След като получат своя модел XX, някои купувачи може да се изкушат да продадат по-евтиния автомобил, въпреки че това е рисковано: според наличната информация Ferrari гледа с лошо око на такива клиенти, което може да понижи шансовете им да закупят специални модели в бъдеще.

Вероятно 20-30% обезценяване със сигурност не е катастрофално - средностатистическото превозно средство обикновено губи около 60% от стойността си след три години на пътя. Но SF90 наистина подчертава предизвикателството, с което Ferrari може да се сблъска при поддържането на стойностите при препродажба на предстоящия си изцяло електрически модел.

Изглежда, че Ferrari се опитва да изпревари този потенциален проблем, като предлага на клиентите си разширена гаранция за своите електрически и хибридни суперавтомобили от следващо поколение в замяна на годишна такса от около 7000 евро. Това може да помогне за облекчаване на притесненията на клиентите относно дълготрайността на батерията и високите разходи за подмяна. 

Ако опасенията около падащата стойност се разпространят и сред притежателите на други модели, няма да страдат само собствениците. Високата пазарна капитализация на Ferrari може да се стопи, ако проблемът се задълбочи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 52 минути
До: evlogi ... а пък Lamborghini спират всички коли с ДВГ през 2026 и само хибриди и електрички от там насетне ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 57 минути
До: evlogi ... не че нещо , ама домати под път и над път , пък ferrari-та по наредко се намират ... а туканка се прокарва тънко зад кадър , че видиш ли хибридите поефффтинявали поголовно , пък тези с ДВГ не ... даже се търсели повече ... :))) ... а пък електрическият ролс , или така нареченото ултра-луксозно-електрическо-супер-купе", дето започва от половин милион без персонализацията са се сцепили от поръчки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 час
И доматите също поевтиняват.Вече се намират първо качество по за 3 кинта килото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още