IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охлаждащият се пазар затруднява плановете на Stellantis за съкращаване на разходите

Компанията залага на по-интензивно пускане на нови модели, за да стимулира приходите от продажби и маржовете

13:03 | 13.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стремежът на европейската автомобилна група Stellantis NV за дълбоки съкращения на разходите се натъква на ограничения точно в най-неподходящия момент, пише Bloomberg.

След кръга от напускания на редица висши мениджъри и опити за спестявания в рамките на производството главният изпълнителен директор на концерна Карлос Таварес сега изпитва затруднения да намери повече начини за съкращаване на разходите. Това са лоши новини, тъй като автомобилният пазар се забавя, а акциите на производителя на Jeep поевтиняха с 13%, откакто ръководството включи предупреждение за печалбата в своя корпоративен отчет, представен през април.

Преди срещата с инвеститорите в Обърн Хилс, Мичиган, Stellantis потвърди цели за тази година, включително оперативна възвръщаемост за първото полугодие от 10% до 11%, докато индустриалният паричен поток се очаква да бъде „видимо“ под този от същия период от преди година. Паричният поток ще се подобри през втората половина на годината на фона на пускането на редица нови модели и съкращенията на разходите, изтъква компанията.

След сливането през 2021 г. между Fiat Chrysler и френската PSA Group Таварес намали разходите чрез обединяване на ресурси. Мерките включват намаляване на броя на платформите за превозни средства до само четири от 25 и премахване на работни места - понякога за огорчение на правителствата, които се стремят да защитят работниците.

Усилията на компанията до голяма степен се изплатиха, с рекордни печалби, които поставят Stellantis пред съперници като Volkswagen AG и Renault SA.

През последните месеци обаче перспективите пред автомобилната индустрия се влошиха, като потребителите бяха притеснени от високите разходи по заеми и приглушения икономически растеж. Тези проблеми изместиха други, свързани с веригата на доставки, които задушиха производството и надуха цените на превозните средства. Забавянето на търсенето на електрически превозни средства е още едно предизвикателство, като решението на Европейския съюз (ЕС) да наложи допълнителни мита върху вноса на китайски електромобили допълнително усложнява нещата.

Акциите на Stellantis изостават от подиндекса на автомобилните компании в Stoxx 600 от началото на годината. Графика: Bloomberg Акциите на Stellantis изостават от подиндекса на автомобилните компании в Stoxx 600 от началото на годината. Графика: Bloomberg

Таварес планира да се справи с тези насрещни ветрове, като съкрати повече работници във Франция, Италия и САЩ и като започне по-ускорено пускане на нови модели, като кампанията включва нов Citroën ë-C3 за 23 300 евро. Планът за бързо внедряване на електромобили, разработен съвместно с китайската Zhejiang Leapmotor Technologies Ltd. в няколко европейски страни, няма да бъде засегнат от решението на ЕС, посочва компанията.

В САЩ ограничаването на инвентара на превозните средства е сред най-належащите проблеми на Stellantis. Въпреки че продажбите в страната се подобриха през май, абсолютните запаси все още достигат рекордно високо ниво от 423 000 превозни средства, изтъква анализаторът на Citigroup Inc. Харалд Хендриксе.

Друга причина за безпокойство: най-малко четирима висши мениджъри са напуснали компанията през последния месец. В списъка влизат Тим Кунискис, 32-годишен ветеран от Chrysler, който ръководеше марките Dodge и Ram; и Джейсън Стойсевич, вицепрезидент по продажбите на дребно, който се опита да поправи влошените отношения с дилърите в САЩ.

Въпреки че компанията потвърди целите за тази година, може да има и негативни бележки, като целта за приходи от 300 млрд. евро за 2030 г. изглежда амбициозна. Тази година се очаква приходите от продажби на автомобилния производител да достигнат около 185 млрд. евро.

В Италия правителството на Джорджа Мелони критикува Stellantis относно плановете на концерна за преместване на производството в страни с по-ниски разходи. Миналия месец финансовата полиция конфискува десетки автомобилни Fiat Topolino, носещи националния флаг, тъй като реално компанията сглобява колите в Мароко. Stellantis също преименува нов модел Alfa Romeo, след като Рим се противопостави на плана ѝ да именува направения в Полша SUV Milano.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още