IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превръща ли се в нов „Дизелгейт“ скандалът с автомобилните тестове в Япония?

Разкритията около неправомерните действия на Toyota, Mazda, Suzuki и Yamaha будят сравнения с манипулираните данни при дизеловите автомобили на Volkswagen

07:45 | 17.06.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Председателят на Toyota Акио Тойода. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на Toyota Акио Тойода. Снимка: Bloomberg L.P.

Как скандалът в Япония създава мост с „Дизелгейт“?

Въпреки че индустриални лица посочват, че проблемите, пред които са изправени Toyota и нейните японски конкуренти, напомнят провала на Volkswagen преди почти десетилетие, при „Дизелгейт“ ситуацията е много по-сериозна.

„Дизелгейт“ беше криминален случай на екстремна измама на законите на околната среда в САЩ“, изтъква пред DW Фердинанд Дуденхьофер, директор на Германския център за автомобилни изследвания (CAR). „В тази връзка японският скандал с безопасността не е сравним“, посочва той.

Установено е, че Volkswagen е нарушил Закона за чист въздух на САЩ, като умишлено е програмирал дизеловите двигатели да активират контрола на емисиите си само по време на лабораторни тестове.

Мярката помага на превозните средства да отговарят на стандартите на САЩ за генериране на азотен оксид, когато всъщност те отделяха до 40 пъти повече емисии от това съединение по време на нормално шофиране.

След това Volkswagen беше разследван в множество други страни и беше ударен с глоби за милиарди долари, включително и от съдебни искове на собственици на 11 млн. превозни средства, оборудвани с незаконното устройство.

Дуденхьофер отбелязва как „производителите на автомобили често стартират сервизни акции с автомобили поради проблеми с безопасността“, добавяйки, че Toyota, Mazda и Nissan са били засегнати от друг скандал преди десетилетие, свързан с разкъсване на въздушни възглавници при катастрофи.

„Дизелгейт“ със сигурност оказа влияние върху продажбите на Volkswagen. Но това въздействие избледня сравнително бързо, защото автомобилите на групата бяха толкова популярни“,  коментира пред DW Фелипе Муньос, старши анализатор в базираната в Лондон консултантска фирма JATO Dynamics.

Муньос смята, че всяко въздействие върху продажбите на японските автомобили ще бъде временно, но може да навреди повече на по-малките играчи, отколкото на Toyota.

"Toyota има много добра репутация. Това е най-глобалната автомобилна марка в света. Не мисля, че този скандал ще има дълготрайно въздействие върху продажбите ѝ", добавя той.

Въпреки това манипулирането на тестовете е сериозна пречка за Toyota, която спечели конкурентно предимство в продължение на десетилетия по отношение на производство на висококачествени автомобили и при определянето на стандарта за издръжливост и дългосрочна стойност при препродажба.

Toyota също се възползва от стратегията си за производство на хибридни автомобили (задвижвани както от двигател с вътрешно горене, така и от електрическа батерия), а не от изцяло електрически модели. Това доведе до огромни печалби, тъй като много потребители все още не са склонни да купуват електромобили заради опасенията относно пробега и бързото обезценяване на превозното средство при препродажба.

Сега фирмата рискува да изостане от китайските си съперници, които са прегърнали изцяло електромобилите и отбелязват скок на износа с 64% през миналата година в сравнение с 2022 г.

Как ще се развие ситуацията?

Министерството на транспорта на Япония съобщи, че извършва проверки на място в централата на Toyota, както и в офисите на четири други автомобилни производители.

„Ние ще извършим проверки на място“ във всяка от компаниите, каза министърът на транспорта Тецуо Сайто пред журналисти във вторник (4 юни).

„Тези действия подкопават доверието на потребителите на превозни средства и разклащат самата основа на системата за сертифициране на превозни средства. Това е изключително жалко“, добави той.

Разследването може да отнеме няколко месеца, а финансовото въздействие от скандала все още не е напълно оценено.

Главният секретар на кабинета Йошимаса Хаяши изрази надежда, че въздействието ще бъде „минимално“. Той добави, че правителството ще вземе мерки за намаляване на икономическите щети.

Докато се извиняваше в понеделник, председателят на Toyota Акио Тойода каза, че някои правила за сертифициране може да са прекалено строги, но настоя, че той не оправдава нарушенията.

Според него фирмата може да е потърсила преки пътища в процеса на тестване в момент, когато разработва няколко нови модела.

"Ние не сме перфектна компания. Но ако видим нещо нередно, ще направим крачка назад и ще се опитаме да се коригираме", подчерта Тойода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 16.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 4 седмици
Японците критикуваха електромобилчетата като алтернатива на истинските автомобили. Сега май ги наказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 4 седмици
ха ... присъствието на yamaha в този списък ми беше чудно , но факт ... манипулирали са краш-тест на спортен мотоциклет , щото какво значение има какво става с мотоциклета , след като те дрънне с 50-60км тон и половина кола на кръстовище примерно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още