fallback

Служителите на Tesla живеят в ежедневен страх заради фирмен имейл

Планът на компанията да съкрати хиляди работни места все още не е осъществен напълно, като никой не е застрахован, че ще запази работата си

07:54 | 21.05.24 г.

Работниците на Tesla живеят в страх от имейла за съкращенията на работни места, който започва за всеки „избраник“ с думите: „Уважаеми служител“.

Повече от месец, откакто главният изпълнителен директор Илон Мъск разкри плана да съкрати поне 10% от работната сила на компанията, процесът още не е приключил. Това означава, че разтревожените служители се събуждат всеки ден, за да проверят съобщенията си, чудейки се дали все още имат работа. Постепенните съкращения на работни места вероятно ще продължат поне до юни, споделят пред Bloomberg източници, запознати с въпроса.

„Трудно е да си представите усещането да ходите по черупки от яйца всеки ден на работа, несигурен дали ще можете да платите сметките си, или да нахраните семейството си“, пише в LinkedIn Майкъл Миник, бивш търговски представител на Tesla, който е бил съкратен през април.

Работната сила на Tesla вече претърпя драматична трансформация през последните няколко години – някогашният стартъп от Силициевата долина с маниакална визия за чиста енергия сега е съсредоточен в Тексас и е фокусиран върху други начинания, включително изкуствен интелект и роботи.

Някои в компанията казват, че Мъск подкопава морала, като дава приоритет на роботакситата пред разработването на достъпно електрическо превозно средство за 25 хил. долара. Те също така казват, че мисия, която е вдъхновила легиони от помощници на Мъск, е била замъглена. Вълнението допринесе за спада в цената на акциите на Tesla с 29% тази година, струвайки на компанията 224 млрд. долара пазарна стойност.

Мъск все още не е дал на персонала „ясна“ индикация, че съкращенията на работни места са приключили, което кара служителите да се шегуват мрачно един с друг с безсънието. Настоящ служител описва атмосферата като подобна на тази от южнокорейския сериал Squid Game, в който герои, изправени пред финансови затруднения, се борят за живота си, играейки смъртоносни игри.

Вълните от съкращения, които вече са засегнали хиляди служители в отдели, включително „Продажби“, „Човешки ресурси“ и почти цялото подразделение за бързозарядни станции Supercharger, се очаква да заличат значителни части от Tesla, която започна годината с повече от 140 хил. служители. Мъск настоя за 20-процентно намаление на персонала, съобщи Bloomberg миналия месец.

В подразделението Supercharger някои служители са осъзнали, че Макс де Зегер, директорът на бизнеса със зарядни станции за Северна Америка, е бил уволнен, след като иконата му на Microsoft Teams внезапно станала сива, което показва, че той вече не е в компанията.

Мнозина от екипа са прекарали следващите няколко дни в сбогуване, шеги и споменаване на кораба „Титаник“, разкрива Джоел Музиал, който е бил съкратен от работата си като строителен мениджър в Tesla.

Хуморът прониква в екипа на Supercharger, който е изградил около 6200 станции и 57 хил. конектора по целия свят и е в процес на  отваряне на мрежата за други автомобилни производители.

Мъск казва, че Tesla  все още планира да разшири мрежата си от зарядни станции, макар и с по-бавни темпове. Той нае отново Де Зегер, но не каза колко други висши мениджъри ще бъдат помолени да се върнат.

Също така не е ясно дали компанията ще има достатъчно персонал, за да поддържа станциите Supercharger, след като съкращенията засегнаха няколко технически групи. Бивш служител в Калифорния казва, че над 20 души са били съкратени от екип от 80 души, който поддържа и поправя станции Supercharger в Северна Калифорния.

Регионът вече има само един служител в участък от над 200 мили между Санта Роза и Юрика, споделя източник, съкратен две седмици след първоначалното съобщение по имейл.

Друг човек с подобна роля, базиран в Канада, предсказва хаос, след като той и десетки други бяха освободени, тъй като обемът на необходимата работа ще се увеличи само след като повече клиенти на други компании получат достъп.

Съкращенията напредват в момент на слабо търсене в по-широката електромобилна индустрия, което оказва натиск върху работната сила, която вече трябва да се справя с промените в културата на компанията, изтъква бивш служител на Tesla, свързан с продажбите.

„Големите компании се състоят от равни части страхотни хора и страхотни продукти, а последните са възможни само когато хората им процъфтяват“, коментира в публикация в LinkedIn Рич Ото, който подаде оставка като ръководител на отдела за продукти в Tesla по-рано този месец и който е изтрил публикацията, след като медиите съобщиха за нея. „Последните съкращения, които разтърсват компанията и нейния морал, извадиха тази хармония от равновесие“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 21.05.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още