IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко усилено Tesla трябва да се бори за вниманието на Мъск?

Пред борда на компанията стоят изключително важни въпроси за нейното бъдеще и ролята на Мъск в него

16:06 | 18.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Докато акционерите разглеждат въпроса, не е трудно да се разбере защо Денхолм и бордът биха искали да си припомнят 2018 г. В толкова много отношения нещата през въпросната година бяха много по-прости. Тогава компанията беше изключително малка в сравнение с днес, както по отношение на оценката си, така и по отношение на обема на продажбите. Освен това имаше един истински въпрос – дали Tesla може да изпълни залога си да пусне масов седан, наречен Model 3.

Планът за компенсацията на Мъск, включващ повишаване на пазарната капитализация на Tesla от близо 60 млрд. долара до 650 млрд. долара, се смяташе за далечна перспектива, особено след като компанията изостана с месеци в увеличаването на производството на електромобила.

Това беше и друга ера за предприемача – преди Мъск да направи едни от най-забележителните корпоративни промени от поколение насам и същевременно да се превърне в един от най-богатите хора в света.

Това беше ерата на Илон като аутсайдер, човек, който се опитваше да докаже, че Motor City и Big Oil грешат, както и че всички онези продавачи на късо, които залагат срещу него, не са прави.

Имаше следа и от Мъск, когото познаваме и днес – човек с необятно въображение, подтикван да започне нови амбициозни начинания, дори и ръцете му вече да са пълни. Тогава той имаше SpaceX и целта да отиде на Марс. Неговият стартъп за мозъчни импланти Neuralink и The Boring Company също бяха сред нещата, които го занимаваха.

Предвид всичко това, лесно е да се разбере защо бордът може да е сметнал, че трябва да накара Tesla да си заслужи времето на Мъск.

През януари, преди решението на съдията, Мъск развълнува инвеститорите на Tesla с туитове, които намекват, че той може да пренесе идеите си за изкуствения интелект и роботиката другаде, ако не му бъде даден повече контрол върху автомобилния гигант.

„Не търся допълнителни средства“, каза Мъск. „Просто искам да бъда ефективен стопанин на много мощна технология“.

Според източници, запознати с въпроса, някои представители на борда смятат, че туитовете на Мъск не са разбрани добре. Това, което Мъск наистина възнамеряваше да каже, беше, че иска нови предпазни мерки за изкуствения интелект на компанията, който според него може да бъде опасен, ако попадне в грешните ръце.

Какъвто и да е случаят, Мъск създаде усещането на пазара, че е с единия крак навън от вкарването на най-вълнуващите технологии в Tesla, ако нещата не се случат по неговия начин.

Същевременно Мъск се нуждае от успешна Tesla. Той със сигурност има други неща за вършене, вместо да управлява Tesla, но основната част от неговата финансова империя се основава на изключително високата оценка на компанията, която мнозина на Wall Street смятат, че ще понесе голям удар, ако той не е начело.

По време на процеса в Делауеър, проведен в края на 2022 г., Мъск повтори предишно изявление, че възнамерява да остане в Tesla за цял живот и потвърди, че никога не е възнамерявал да напуска компанията, дори и акционерите да бяха отхвърлили първоначалния пакет от възнаграждения през 2018 г.

„Гледали сте на Tesla като на част от вашето семейство, нали?“, попита един от адвокатите.

„Да“, отговори Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 18.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още