IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко усилено Tesla трябва да се бори за вниманието на Мъск?

Пред борда на компанията стоят изключително важни въпроси за нейното бъдеще и ролята на Мъск в него

16:06 | 18.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Докато Илон Мъск мисли за бъдещето на роботите, бордът на Tesla се опитва да направи свой собствен пробив: пътуване във времето, пише The Wall Street Journal. 

По-конкретно председателят Робин Денхолм прави всичко възможно, за да накара акционерите да мислят като през 2018 г., докато ги моли да одобрят отново рекордния пакет за възнаграждение, даден на Мъск преди 6 години, който по-късно беше отменен от съдия от Делауеър. Освен това с публичните си изявления се опитва да ги убеди, че пакетът ще мотивира главния изпълнителен директор през следващите „много години напред“ да „носи същия растеж, който видяхме през последните пет години".

Предизвикателството за Денхолм и борда е, че всъщност е 2024 г. и гласуването може да се разглежда и като референдум за това колко много Tesla се нуждае от Мъск в бъдеще, особено като се има предвид, че той не е 100% фокусиран върху производителя на електромобили.

Отхвърлянето при събранието на акционерите през юни би било ясен сигнал, че инвеститорите са се уморили от това компанията да има един не толкова ангажиран главен изпълнителен директор, дори и той да е постигнал невероятни неща и да е изпълнил важните етапи от първоначалния пакет за възнаграждението си.

Тази сделка, одобрена от акционерите през 2018 г., имаше за цел да гарантира, че Мъск ще остане „напълно ангажиран главен изпълнителен директор на Tesla”, сочат бележки на борда.

И все пак днес Мъск носи много повече дини под една мишница отколкото тогава – 6 компании вместо 4, след като през 2022 г. придоби Twitter (днес X), а миналата година създаде стартъпа за изкуствен интелект xAI. Освен това Мъск стана по-активен по спорни социални и политически въпроси, а вече има признаци, че именно те отклоняват част от купувачите от основния бизнес на Tesla.

Всичко това се случва, докато Tesla среща все повече предизвикателства с оглед на по-засилената конкуренция в Китай и продуктовата пътна карта на компанията, насочена към роботаксита и хуманоидни роботи.

Защитниците на Мъск твърдят, че той посвещава значително време и усилия на компанията, която постигна неща, невъзможни без неговото участие.

И все пак бордът очевидно се опитва да се бори за вниманието на главния изпълнителен директор суперзвезда, повдигайки въпроса дали той иска да работи за Tesla или не.

Основателят на Amazon.com Джеф Безос в крайна сметка се оттегли като главен изпълнителен директор и сега прекарва времето си в преследване на другите си интереси, включително се грижи за Washington Post и се опитва да осъществи мечтите си, свързани с космоса. Други изпълнителни директори са жонглирали с множество бизнеси или разрастващи се конгломерати. Но когато става дума за General Electric, например, имаше една ключова цена на акциите. В случая на Мъск има пет компании отвъд Tesla, всичките частни.

Съдията по делото в Делауеър предположи, че Мъск трябва да е бил мотивиран от дела си в Tesla. „В крайна сметка той щеше да получи по над 10 млрд. долара за всяко увеличение на пазарната капитализация с 50 млрд. долара“, написа тя. „Неговият дял е бил мощен стимул да се избегне това Tesla да попадне в ръцете на човек, когото Мъск смята за неспособен“.

Компанията твърди, че акционерите са одобрили плана, Мъск го е изпълнил и сега е справедливо той да получи това, което му е обещано.

Последна актуализация: 16:06 | 18.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още