fallback

Знаете ли как да използвате съединителя на колата си правилно?

Когато говорим за автомобилни части, които най-редовно се повреждат от неправилно използвате, съединителят е в челните позиции

17:41 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

Всички имаме определен стил на шофиране, който използваме още откакто сме се научили да шофираме. Но както знаете, има някои вредни за колата практики, които могат преждевременно да повредят нейните компоненти. 

Когато говорим за автомобилни части, които най-редовно се повреждат от неправилно използвате, съединителят е в челните позиции. Той е податлив на износване, особено когато не се използва правилно. За щастие, съединителят дава сигнал, когато нещо не е наред и винаги имате време за реакция.

Ако търсите начин да избегнете непредвидените посещания при майстора, на правилното място сте. В следващите редове ще обърнем специално внимание на начините, по които правилно да се използва един съединител

Използвайте подложката за крака

Когато не използвате съединителя на колата, винаги поставяйте крака си на подложката от лявата страна на педалите. Така ще избегнете неговото неравномерно износване. Често начинаещите шофьори оставят крака на съединителя, без да го настъпват, но той се износва и по този начин, тъй като има все някакъв натиск. 

Почивайте на светофара

В задръствания и на светофари често срещана картинка е скоростният лост да е на първа скорост, а краката на съединителя и спирачката, в готовност за шофиране. Цялата маневра, с която колата да потегли, отнема няколко секунди. 

Не е нужно да спирате по този начин. Най-добре е да изключвате от скорост и да използвате ръчната спирачка на светофари или по-големи задръствания.  

Не намалявайте на скоростта с двигател в града

Въпреки че намаляването на скоростта с превключване на по-ниски предавки е препоръчително, когато се движите по стръмни участъци, то за града не е добра идея. Спирайте единствено с педала на спирачката, за да избегнете износване на съединителя. 

Не задържайте съединителя при тръгване под наклон

Задържането на съединителя, когато тръгвате под наклон, може да го повреди. Много шофьори смятат, че когато са под наклон няма да удържат колата, и държат съединителя наполовина, докато дават газ. 

Най-подходящата техника е да натиснете съединителя докрай, да използвате ръчната спирачка и да потеглите както обикновено, отпускайки спирачката. Така със сигурност ще преодолеете наклона. В началото може да изпитвате трудности, но с времето ще свикнете.

Използвайте съединителя, за да сменяте предавките

Със сигурност знаете колко е важно да настъпвате съединителя докрай, когато сменяте скорости. В случай че го правите само наполовина, не само ще повредите съединителя, но и скоростната кутия. Възможни са и повреди в трансмисията. 

Четейки тези съвети, можете да добиете представа дали използвате правилно съединителя си. И да не го правите, винаги можете да промените това. Така ще си спестите не само главоболия, но и пари.  

Често задавани въпроси

Мога ли да ускоря, докато съм на съединител? 

На практика това е възможно, но е изключително вредно за вашия съединител. Трябва да намерите перфектния баланс, с който да ускорявате без да задържате крака си на съединителя за дълго. 

Трябва ли да използвам съединителя, когато искам да спра колата?

Преди да спрете напълно, използвайте първо спирачката си, с която да намалите скоростта. Когато е време да спрете, тогава използвайте съединителя и спирачката. 

Какво може да причини неправилното използване на съединителя?

Съединителят се износва преждевременно и причинява дисбаланс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 14.09.23 г.
Още от Анализи виж още