IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблем с надзорния съвет спъва опита на Volkswagen да повиши оценката си

Пазарът трябва да знае кой ще поеме управлението, когато представителите на контролния акционер се оттеглят, изтъкват инвеститори в групата

22:48 | 19.07.23 г.
Волфганг Порше, председател на Porshce SE – основен акционер във Volkswagen. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Волфганг Порше, председател на Porshce SE – основен акционер във Volkswagen. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Докато Volkswagen пренастройва стратегията си за повишаване на пазарната си капитализация, инвеститорите предупредиха, че усилията на германската автомобилна група може да се провалят, ако ръководството не се заеме със слона в стаята: липсата на план за наследяване на надзорния съвет, пише Ройтерс.

Пазарът трябва да знае кой ще поеме управлението, когато представителите на контролния акционер – клана Порше-Пиех – които са вече не преклонна възраст, се оттеглят, изтъкват Deka, Union Investment и DWS – трима от 20-те най-големи акционери в групата.

Volkswagen планира да проведе поредица от дни на капиталовите пазара през следващите месеци за всяка от своите марки, с което ще се стреми да повиши пазарната си оценка на фона на продължаващото свободно падане от средата на 2021 г.

Когато представянето на стратегията през юни не успя да впечатли инвеститорите - акциите на Volkswagen поевтиняха с 2,5% в рамките на деня - представители на компанията казаха, че бъдещите дни на капиталовите пазари ще променят радикално посоката.

Но множество източници изразяват скептицизъм, че това реално ще се случи, освен ако проблемите с управлението на Volkswagen не бъдат разрешени.

Листването на производителя на луксозни автомобили Porsche AG през септември миналата година беше подходящо време за предаване на властта, изтъква Хендрик Шмид, експерт по корпоративно управление в DWS, подразделението на Deutsche Bank за управление на активи. „Ние поискахме многократно дългосрочно ориентиран план за преход на надзорния съвет и насърчихме смяната на поколенията“, добавя Шмид.

Според Инго Спайх, ръководител на отдела за устойчивост и корпоративно управление на Deka Investment, Volkswagen има сериозни планове с управлението.

Разбира се, други проблеми също тежат върху представянето на групата на фондовия пазар - от високите капиталови разходи и рисковете около Китай до опасенията относно способността на концерна да поддържа пазарно господство в електромобилната ера.

„По отношение на всеки един критерий инвеститорите имат по-добра алтернатива за инвестиране в автомобилния сектор от Volkswagen“, изтъква Арнд Елингхорст от Quantco.

Смяна на поколенията

Волфганг Порше и Ханс Михаел Пиех, и двамата на по над 80 години, са най-възрастните наследници на семействата Порше и Пиех, които основават Volkswagen Group.

Двамата са в бордовете както на Volkswagen, така и на Porsche SE - холдинговата компания, която притежава 31,9% от Volkswagen и има 53,3% права на глас, която по същество контролира най-големия производител на автомобили в Европа.

„Ако тухла ми падне върху главата, въпросът за наследник е решен“, шегува се Волфганг Порше в скорошно интервю за Stuttgarter Zeitung, без да предоставя повече подробности.

Все пак семействата са наясно с необходимостта от яснота, изтъква източник, запознат с дискусиите.

Един възможен наследник като глава на семейство Порше е 62-годишният Фердинанд Оливър Порше, който в момента е в бордовете на Porsche SE, Volkswagen, Audi и Porsche AG.

„Оливър Порше със сигурност ще поеме управлението от Волфганг Порше в даден момент“, подчертава източникът.

От страна на Пиех, 29-годишната Софи Пиех и нейният брат Стефан Пиех, на 52 години, са възможни кандидати за наследник за ролята на глава на семейство Пиех.

Освен въпроса за плана за смяна на поколенията в ръководството, анализаторите посочиха слабости в неутралността и квалификацията на борда.

Осем от десет членове са преки представители на три от най-големите акционери във Volkswagen: клана Порше-Пиех, правителството на Долна Саксония и Катар.

Четирима са юристи и един няма професионална квалификация, ограничавайки степента, до която те ще могат да съветват ръководството по въпроси като цифровизацията и електрификацията, посочва анализаторът Даниел Шварц от Stifel в скорошен доклад.

„Когато сравнявате ситуацията във Volkswagen с други бизнеси, Volkswagen изглежда зле“, изтъква Шварц, визирайки борда на Mercedes-Benz, където много от членовете имат опит в химията, софтуера и луксозните стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още