IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гравитационната сила на зелените федерални стимули на САЩ

Законът за намаляване на инфлацията предвещава тектонични промени в индустрии като вятърна енергия, фотоволтаици и електромобили

20:31 | 03.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Времето е от съществено значение за производството на чиста енергия

Осигуряването на необходимото финансиране и намирането на място за голямо производствено съоръжение сами по себе си са подвизи, но това са само първите стъпки преди търговското производство. След това идват разрешителните, багерите и строителните работници, стоманените конструкции и в крайна сметка хилядите служители, които трябва да бъдат наети и обучени. И чак след това започва производството.

Все пак някои компании работят бързо: от фирмите, които са обявили целеви дати за производство, близо 70 на сто то тях планират да започнат производство до края на 2024 г. Повечето от съоръженията, които се очаква да се появяват към 2025 г. или по-късно, представляват заводи за батерии, съпроводени от големи инвестиции, като например съоръжението на LG Energy Solution в Аризона за 5 млрд. долара.

Само около 60 процента от проектите имат публично оповестени времеви хоризонти – за останалите тепърва предстои това да бъде обявено.

Дати за старт на търговска експлоатация на планирани съоръжения. Източник: Canary Media Дати за старт на търговска експлоатация на планирани съоръжения. Източник: Canary Media

Самодостатъчността все още остава далеч

Но дори ако всички тези фабрики магически бъдат въведени в експлоатация утре, САЩ пак ще се нуждаят от помощ от своя верен стар приятел за чиста енергия – вноса - за да посрещнат нарастващото търсене.

Въпреки умопомрачителния темп на производството и десетките производствени мощности, които вече се строят, вътрешните вериги на доставки не са готови да отговорят на нарастващото търсене на технологии за чиста енергия — поне в обозримо бъдеще.

Очаква се да бъдат добавени към мрежата на САЩ десетки гигавата слънчеви, вятърни и батерийни мощности всяка година до края на десетилетието.

Търсенето на технологии за чиста енергия в САЩ ще расте през следващите десетилетия. Източник: Canary Media/BNEF Търсенето на технологии за чиста енергия в САЩ ще расте през следващите десетилетия. Източник: Canary Media/BNEF

Слънчевата и вятърната енергия са генерирали 14 процента от електроенергията в страната през 2022 г. , дял, който непрекъснато нараства през последното десетилетие и се очаква да продължи да го прави. Миналата година малко над 22 гигавата слънчева енергия бяха добавени към мрежата на САЩ, като BloombergNEF предвижда този сегмент да надхвърли 40 гигавата всяка година, започвайки от 2025 г. , и да достигне над 50 гигавата годишно до 2028 г.

Очаква се вятърният капацитет да нараства по-умерено, но годишните темпове на инсталиране на нови мощности все пак ще се удвоят до 2027 г.

Що се отнася до електромобилите, повече от 1 млн. превозни средства с батерии се очаква да бъдат продадени в САЩ тази година, но зашеметяващият растеж на индустрията едва започва. BNEF изчислява, че близо 5 млн. електромобила ще бъдат продадени в САЩ през 2026 г. и близо 9,5 млн. броя през 2030 г.

Но независимо дали САЩ са в състояние напълно да наложат контрол върху своите вериги на доставки, едно нещо е неоспоримо: само за девет кратки месеца страната промени траекторията на своето бъдеще по отношение на чистата енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 03.07.23 г.
Най-четени новини
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още