IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите отварят широко вратите на Индия за чуждестранните концерни

Премиерът Нарендра Моди използва геополитическата ситуация, за да примами международните концерни да произвеждат всичко - от смартфони до полупроводници

20:45 | 12.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Преходът на Индия към електрически превозни средства дава втори шанс на чуждестранните автопроизводители, чиито конвенционални модели до момента не могат да се наложат трайно на този пазар, пише Bloomberg.

Високите данъци, скромните доходи на голяма част от потребителите и сложните логистични проблеми затрудняват процъфтяването на много чуждестранни производители в една от най-големите икономики в Азия. Тези компании откриха, че е трудно да разхлабят хватката на местните играчи като Maruti Suzuki India Ltd., която се налага в страната още през 1980 г. благодарение на емблематичния модел Maruti 800.

Но с популяризирането на електромобилите, концерни като MG Motor India Pvt, местното подразделение на китайската SAIC Motor Corp., Renault SA, Nissan Motor Co. и Volkswagen AG може най-накрая да получат по-добра опора за експанзия.

Въпреки че MG Motor контролира само малка част от местния пазар на леки коли, миналия месец компанията обяви амбициозни планове да увеличи своя дял в електромобилното пространство в страната, като очаква до 2028 г. да генерира три четвърти от продажбите си в Индия от електрически автомобили с помощта на четири до пет нови модела, повечето от които ще бъдат изцяло електрически.

MG Motor също изгражда втора фабрика за производство на електромобили с инвестиция от 50 млрд. рупии (607 млн. долара), което ще увеличи комбинираното ѝ производство в Индия до 300 000 автомобила годишно, и оформя звено за сглобяване на батерии в щата Гуджарат. Освен това компанията планира да намали своите дялови участия в местното си подразделение с цел то да стане изцяло индийска фирма след две до четири години.

Други международни производители на автомобили, които вече са придобили дял от индийския автомобилен пазар, се възползват от преминаването към електрически коли, за да разширят присъствието си.

През май Hyundai Motor India Ltd. заяви, че ще инвестира 200 млрд. рупии в екосистема за електрически превозни средства в южния щат Тамил Наду. Това ще включва създаване на производствени мощности за батерии и инсталиране на 100 зарядни станции по основните пътища, както и пускане на нови електрически модели до 2032 г.

Интересът на глобалните компании може да ускори все още бавното преминаване на електромобили в Индия.

Продажбите на електрически превозни средства в страната достигат едва 49 800 броя за миналата година, което представлява само 1,3% дял от общо 3,8 милиона продадени леки коли в Индия, изчислява BloombergNEF.

По-високата цена на електромобилите в сравнение с автомобилите с двигатели с вътрешно горене и слабо развитата зарядна мрежа забавят налагането на този тип задвижване.

И все пак, докато търговското напрежение между САЩ и Китай нараства, световните производители на автомобили преразглеждат Индия заради нейния огромен потенциал за растеж и като алтернативна производствена база. Премиерът Нарендра Моди използва променящата се геополитика, за да примами компаниите с парични стимули, насърчавайки ги да произвеждат всичко - от смартфони до полупроводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още