fallback

18-годишна програма за биогорива в САЩ продължава да пренебрегва зелената енергия

Актуализацията на Стандарта за възобновяеми горива ще включи генерираното от газ електричество без да се споменава нищо обаче за вятърната и соларната енергия

17:38 | 29.01.23 г.
Автор - снимка
Създател

Добрата новина за производителите на автомобили, включително за Tesla, и операторите на мрежи от зарядни станции, като EVgo и Electrify America, е, че промените в 18-годишна американска програма, която стимулира употребата на етанол и биодизел при автомобилните горива, ще се фокусират върху електрическите превозни средства.

Стандартът за възобновяеми горива — програма за кредитиране от 30 млрд. долара годишно — определя обемите биогорива, които производителите на горива трябва да смесват в своите продукти, и играе основна роля в превръщането на САЩ в най-големия производител на биогорива в света, пише Bloomberg.

В предложената актуализация електроенергията, генерирана от биогаз, ще бъде включена към стандарта и свързаните с него средства за кредитиране.

BloombergNEF изчислява, че тези нови базирани на електричество кредити, наречени eRIN, може да струват 1,6 млрд. долара през 2024 г. и 3,6 млрд. долара през 2025 г.

Лошата новина за автомобилната индустрия е, че приблизително 90% от финансирането от този преконфигуриран стандарт вероятно продължава да бъде насочено към горива, които няма да помогнат на усилията им за електрификация. Освен това усилията не са достатъчни от гледна точка на устойчивостта, тъй като възобновяемото електричество от източници като вятър и слънце е изключено.

BloombergNEF изчислява, че тези нови базирани на електричество кредити, наречени eRIN, може да струват 1,6 млрд. долара през 2024 г. и 3,6 млрд. долара през 2025 г.

Въпреки че сумата от 3,6 млрд. долара, която BNEF очаква за 2025 г., далеч не е нищожна, тя бледнее в сравнение с 32-та милиарда долара кредити, които вероятно ще бъдат генерирани от производството на биогорива, които ще бъдат изгаряни от превозни средства, които все още работят с двигатели с вътрешно горене. И любопитното е, че докато програма, предназначена да стимулира възобновяемите горива, ще облагодетелства електричеството, произведено от биогаз, тя няма да подкрепи електричеството, генерирано от вятър или слънчева енергия.

САЩ биха били изключение в това отношение, тъй като други страни третират възобновяемата електроенергия от тези източници като достойна за въглеродни кредити.

Причината този вид електроенергия да бъде оставен извън стандарта за възобновяеми горива е, че първоначалното законодателство, прието през 2005 г., е тясно фокусирано върху задължителните биогорива и следователно Агенцията за опазване на околната среда няма правомощия да го актуализира. Дори ако това се обмисляше, една голяма промяна на закона би била твърде предизвикателна.

Индустриални интереси – вариращи от търговския гигант Archer-Daniels-Midland до производители на етанол, включително Green Plains – също имат роля. тук Включването на електроенергията от възобновяеми източници би застрашило милиарди долари финансиране за сектора на биогоривата и селското стопанство. Тези компании се бориха да запазят и защитят тези средства, въпреки че биогоривата са подложени на по-голямо внимание поради въздействието им върху цените на храните и природата.

Общо 40% от царевицат в САЩ се използва за производство на биогорива. Източник: Bloomberg

Около 40% от царевицата, отглеждана в САЩ, се изгаря от автомобилите, изчислява Министерството на земеделието на САЩ. Културата заема 34 милиона акра земя, площ, по-голяма от Англия или щата Ню Йорк.

Политиците в Европа искат да откажат страните си от биогоривата на растителна основа, като се позовават на опасения, че горите се изсичат за производството им и че продукцията им е допринесла за по-високи цени на храните.

Все още има много нередности, които трябва да бъдат изгладени, преди новите американски кредити да започнат да се отпускат следващата година. От една страна, средно- и тежкотоварните превозни средства са изключени от генерирането на eRIN на основание, че няма достатъчно доказателства, че електрическите камиони ще бъдат жизнеспособни.

Методологията за одобряване на eRIN и решаването кой може да подаде иск също все още трябва да бъде финализирана. Въпреки че се предполага, че производителите на автомобили ще станат потенциални претенденти за кредити, не е ясно защо това би било така, тъй като е рядкост тези компании да сключват договори за електричество с шофьорите. Това изглежда е политически ход за успокояване на автомобилните производители, тъй като политиците притискат последните да произвеждат повече електромобили.

Така че има повече логика в кандидатстването на фирмите за комунални услуги, операторите на автопаркове и зарядни мрежи. Но и производителите на автомобили могат да отправят заявка за дял от приходите, като предоставят данни за действителното потребление на електроенергия от техните превозни средства.

Тази битка за това кои индустрии трябва да претендират за тези средства ще продължи през следващите месеци. Новата актуализация изглежда като законодателен компромис, вклинен в съществуващия стандарт, за да успокои онези, които се питат защо основната федерална схема за субсидиране на горива в транспорта досега не е фокусирана върху електрификацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 29.01.23 г.
fallback
Още от Анализи виж още