IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария се оформя като основен европейски производствен хъб за електромобили

Цялата верига на доставки се премества в страната, изтъкват представители на индустрията

13:38 | 13.12.22 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Едно от ключовите притеснения са големите изисквания относно присъединяването на мащабните заводи за батерии към електроразпределителната мрежа на Унгария, която се пренасочва от изкопаеми горива към възобновяеми източници на енергия, за да постигне заложените от Европейския съюз (ЕС) цели за въглеродна неутралност.

Липсата на достатъчно квалифицирани работници, които да произвеждат батерии, също може да повлияе върху капацитета на съоръженията, добавят източниците.

Подходът на унгарското правителство към азиатските и по-специално китайските производители на батерии може да събуди опасения в Брюксел и Берлин относно рисковете от прекомерната зависимост на Европа от този регион, особено в сферата на технологиите, които попадат във фокуса на зеления преход.

Все пак засега необходимостта от увеличаване на производството на електромобили не оставя друг избор на европейската автомобилна индустрия, освен да се обърне към азиатските играчи, смята Чаба Килиан от Унгарската автомобилна асоциация.

„Абсолютно съм съгласен, че европейските производители трябва да имат свои собствени източници... но това е конкуренция и Китай действа умно“, изтъква той.

Европа трябва да разполага с капацитет за производство на батерии от 1200 гигаватчаса (ГВтч) до 2031 г., ако настоящите планове за електромобилите все пак се осъществят, прогнозира Benchmark Mineral Intelligence (BMI). Но от тези 1200 ГВтч 44% ще бъдат осигурени от азиатски компании с фабрики в Европа, а 43% ще дойдат от местни фирми. Останалите 13% ще принадлежат на американския концерн Tesla.

Перспективите за развитие на сектора на батериите в Германия бяха помрачени от рекордно високите цени на енергията в резултат на загубата на руския газ, изтъкват анализатори от Boston Consulting Group и Berylls Strategy Advisors.

Унгария предлага сравнително стабилна енергийна система, подкрепена от ядрена енергия, както и щедри субсидии и най-ниския корпоративен данък в Европа в размер на 9%.

Цялата верига на доставки на батерии идва в страната, изтъква Илка фон Далвик от Европейския алианс за батериите, създаден от ЕС през 2017 г., за да даде тласък на местната индустрия.

"Всичко е разположено там. Когато погледнем прогнозата за 2025 и 2030 г., изглежда, че (Унгария) ще има едни от най-големите производствени мощности в Европа", посочва тя. „Може да се окаже, че Унгария всъщност е следващият голям клъстер за производство на батерии в Европа“, добавя Фон Далвик.

Запитан за опасенията относно зависимостта от Азия в сферата на технологиите, служител на ЕС каза, че блокът - който трябва да одобрява субсидиите на страните членки за инвеститорите - разполага със система за сътрудничество и обмен на информация за инвестиции от страни извън ЕС, които могат да застрашат сигурността.

В момента Европейската комисия (ЕК) преговаря с Унгария за размера на субсидията, която страната ще предложи на CATL за изграждането на завода в Дебрецен, добавя служителят.

Последна актуализация: 13:33 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още