IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внукът на основателя на Hyundai иска да въведе групата в нова технологична ера

Председателят на конгломерата Чун Ю-сун желае да консолидира властта, докато се стреми към електрификация, водород и въздушни автономни таксита

16:07 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Председателят на Hyundai Group Чун Ю-сун. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на Hyundai Group Чун Ю-сун. Снимка: Bloomberg L.P.

Анализаторите посочват, че американският пазар на екологични автомобили тепърва ще се развива с по-бързи темпове и предлага на Hyundai, както и на неговите конкуренти, огромно пространство за растеж.

Но под ръководството на Чун Hyundai не слага всичките си яйца в една кошница. Компанията инвестира и във водородни технологии, като разработва моделите Tucson и Nexo, вярвайки, че те могат да се превърнат в основните автомобили на бъдещето.

„С възобновяемите енергийни източници идват различни предизвикателства – включително ограниченията върху доставките и съхранението“, изтъква Чун в речта си по време на срещата на представителите на бизнеса в Бали, Индонезия, през ноември, проведена в кулоарите на срещата на лидерите на страните от Г-20.

Южнокорейското правителство подкрепя водородните стремежи на Hyundai чрез изграждане на зарядни станции и намаляване на данъците относно научноизследователска и развойна дейност.

Представяне на акциите на Hyundai от началото на годината. Източник: Nikkei Представяне на акциите на Hyundai от началото на годината. Източник: Nikkei

Но електромобилният преход все пак крие рискове. Компанията задели 1,4 трлн. вона (1,1 млрд. долара) през третото тримесечие, за да покрие сервизна акция, засягаща 2,4 милиона автомобили Sonata, Tucson и Santa Fe заради дефектни бензинови двигатели, което повдига въпроси относно управлението на качеството. Партньорът Kia също беше засегнат от акцията.

Като цяло представянето на Hyundai на фондовата борса е разочароващо през тази година, отчасти отразявайки рисковете, пред които е изправена компанията. Книжата ѝ стартираха годината при цена от 210 500 вона, но впоследствие поевтиняха до 160 500 вона към 26 октомври.

Друго предизвикателство пред Чун е свързано с опита да консолидира контрола върху управлението на групата, което би било трудно поради сложните дялови участия, характерни за южнокорейските конгломерати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още