IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как Equinix и NVIDIA проправят път на автономното шофиране

Свързаните и автономните автомобили - огромна възможност, но и голямо предизвикателство през новото десетилетие

12:25 | 18.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Equinix и NVIDIA проправят път на автономното шофиране

Дорон Хендел

старши мениджър „Бизнес развитие“, Equinix 

 

Новото десетилетие ще бъде известно като десетилетието, през което свързаните и автономните автомобили най-после ще бъдат на пътя. Това е огромна възможност, но и голямо предизвикателство за сектора.

Според проучване на ABI общият брой регистрирани автомобили в света ще достигне своя пик през 2023 г., а след това ще започне да намалява. Това означава, че автомобилната индустрия ще трябва да се адаптира и да намери начини за генериране на приходи извън традиционната фуния на продажбите.

В резултат на това в последното десетилетие много от водещите автомобилни компании вече въведоха широкомащабна дигитална трансформация на корпоративно ниво. Освен производители, те вече се превръщат и в софтуерни компании. За да ускорят производителността и рентабилността същевременно те автоматизират и фабриките си по цял свят.

Нещата не спират тук. Компаниите трябва и да преформулират своя бизнес по немислими до този момент начини. BMW например качва цялата си верига на доставките в облака с AWS. Други компании също изместват работни натоварвания и софтуерна инфраструктура в облака.

Всичко това ни насочва към среда, в която „мобилността като услуга“ предлага много повече от просто информационно забавление (infotainment) и услуги, базирани на местоположението.

Тя ще бъде много повече от информационно забавление и ще разчита все повече на разширени данни за сигурността и контрола на трафика. Заедно с изкуствения интелект и машинното обучение всичко това се превръща в значителна промяна и голяма пазарна възможност за решенията за центрове за данни и ОЕМ (производителите на оригинално оборудване).

Това е и една от причините Equinix да се присъедини към партньорската програма на NVIDIA DGX Ready Data Center. Тя осигурява достъп на автомобилните компании до NVIDIA DGX Systems в рамките на множество центрове за данни на Equinix в Европа, Северна Америка и Тихоокеанския регион. NVIDIA DGX Systems са разработени, за да отговарят на изискванията за изкуствен интелект и анализи и осигуряват производителност и резултати за обучение на дълбоки невронни мрежи без аналог.

Маневриране през дигиталната революция

Самият обем от данни, генерирани от свързани и автономни автомобили, означава, че компаниите в сектора, които в момента  разработват тези продукти и решения, имат нужда от такъв тип внедрявания на изкуствен интелект, които биха били предизвикателство за капацитета на традиционните центрове за данни.

Резултатът от това ще бъде повишено търсене от страна на клиентите на центрове за данни с повече гъстота, които разполагат с инструментите за изкуствен интелект и машинно обучение (AI/ML), позволяващи им да разработват, обучават, а след това и тестват и валидират модели на изкуствен интелект бързо и ефикасно.

NVIDIA разработи отворена софтуерно дефинирана платформа, която скалира от ниво 2 до ниво 5.

Преминаването от ниво 3 нагоре до ниво 5 и към роботизирани таксита налага AI обучение с голяма група графични процесори (GPU). След като обучението е приключило, новоизвлечените алгоритми се прехвърлят към аналитичните механизми на превозните средства за следващите тестове. Този цикъл се повтаря, докато софтуерът за автоматизирано/автономно шофиране стане стабилен.

Партньорството на Equinix и NVIDIA означава потенциал за ръст във въвеждането на решения за услуги за превозни средства, стимулирани чрез връзката към все повече превозни средства в мрежата.

Не е важно дали самият софтуер е насочен към шофьорите, собствениците или управителите на автопарковете. Всички производители на оригинално оборудване, производители, пътни администратори от основна важност, доставчици на части и експертите в сферата на науката за данните ще могат да персонализират такова решение от центъра за данни, което най-добре да им пасва.

Чрез решенията на NVIDIA ще можем да сме в крак с промените като си сътрудничим при решения за изкуствен интелект или машинно обучение и създаваме архитектура за свързани превозни средства и изследователска и развойна дейност за умни транспортни средства AI/ML/ADAS (усъвършенствана система за подпомагане на водача).

В призовата тройка

За да доведат до успех, AI решенията за разработване на свързани и автономни автомобили зависят от множество източници на данни. Те също така трябва да бъдат свързани с много/широк кръг от потребители, облачни приложения за анализи и съхранение и други машини. Това трябва да се случва незабавно с бърз поток от данни между отделните страни и налага внедряване на дистрибутирана инфраструктура в дигиталната (Edge) среда, географски близо до системите, потребителите, приложенията, анализите и данните, а също така и да превозните средства по пътищата.

В Equinix вярваме, че възможността за директна и сигурна взаимосвързаност между компаниите, както и частният обмен на данни, са от критично значение за тези организации, които търсят начини за успешно прилагане на ползите от AI инфраструктурата. Като премахнахме разстоянието между източниците на данни и установихме присъствие в дигиталната (Edge) среда в Platform EquinixTM  автомобилните компании мога да се възползват от над 200 центъра за данни и нашето портфолио от решения за взаимосвързаност в различни глобални пазари за безпроблемен достъп до богата екосистема от партньори, над 1800 доставчика на мрежови услуги и 2900 доставчици на решения за облачни и ИТ решения.

Equinix Fabric предлага алтернатива на интернет базирания софтуер като предлага частна, сигурна и надеждна глобална взаимосвързаност за придвижване на данните. Решението свързва директно и динамично дистрибутирана инфраструктура чрез установяване на мрежови връзки между центровете за данни чрез софтуерно дефинирана взаимосвързаност в повече от 52 градски центъра в цял свят. Това не само подобрява потока от данни и работата на приложенията, но и предоставя скалируемост при запазване сигурността на данните.

Помагаме на компаниите да надграждат спрямо бъдеще, фокусирано върху C.A.S.E – свързани, автономни, споделени и електрически (connected, autonomous, shared and electric) превозни средства. Това е знак за значителни промени в мрежовите архитектури (omni-channel и по-оптимизирани) с възможността да прилагат навлизащи технологии като AI, анализи и управление на нови данни, както и стратегии за платформи.

Комбинацията между ангажимента на Equinix към потребителите на услугите с глобално присъствие за 99,9999% наличност и Equinix Fabric с изключителните решения за AI на NVIDIA, автомобилната екосистема може да бъде сигурна при разработките, тестовете и внедряването на мобилни решения за следващото десетилетие, а и след него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още