fallback

Автомобилният пазар в Китай забавя ход

Продажбите на коли през март записаха ръст, който обаче е по-малък от предходните месеци

15:11 | 11.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Март е поредният месец на ръст при продажбите на автомобили в Китай. Увеличението обаче е по-слабо от това, което бе регистрирано през предходните месеци, съобщава МarketWatch, базирайки се на данните на Асоциацията на автомобилните производители в Китай (CAAM).

Новите регистрации на автомобили в Китай през март са 1,71 млн., което представлява увеличение от 7,9% спрямо същия месец на 2013 г. През първите два месеца на тази година обаче увеличението бе по-голямо - 11%.

Основният фактор за по-бавния ръст са по-слабите продажби на миниванове в страната, смятат от CAAM. Регистрациите на тези автомобили са намалили с цели 23% през месеца, като достигат 150 700.

Данните за продажбите на автомобили идват в момент, когато икономическият растеж на Китай показва признаци на загуба на сцепление. Икономическите данни за първото тримесечие, включително за износа и производството, са разочароващи, смятат експерти.

Проучване на The Wall Street Journal показва, че китайската икономика показва увеличение от 7,3% през първото тримесечие на годината. Но в същото време се наблюдава забавяне от 7,7% в сравнение с последното тримесечие на 2013 година.

Експерти очакват низходящата тенденция при продажбите на автомобили в страната да продължи и през следващите месеци.

"Имайки предвид забавянето на икономиката на Китай и усилията на властите за намаляване броя на автомобилите в големите градове, растежа при продажбите на нови коли ще става все по-умерен", заяви Мей Сонглин, управляващ директор на консултантската компания JD Power.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:34 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още