IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилите се превръщат в следващото мобилно устройство за свързаност

Потребителите все по-масово търсят решения, които им позволяват да останат свързани с дигиталния си живот

11:40 | 19.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Свързаните автомобили се превръщат в най-търсения модел в автокъщите. <em>Снимка: Ford</em></p>

Свързаните автомобили се превръщат в най-търсения модел в автокъщите. Снимка: Ford

"Автомобилът се превръща в просто още едно устройство по отношение на интернет", казва Радж Наир от Ford. "Все по-често на компаниите в автомобилния бранш им се налага да бъдат и технологични фирми, за да завоюват лидерски позиции", допълва той.

На Изложението на потребителска електроника в Лас Вегас миналата седмица Ford показа Habu - музикално приложение за системата Sync, което намира музикални плейлисти, отговарящи на настроението на шофьора. Сред останалите нови приложения на Ford са  такива, които позволяват на собствениците на автомобилите да си резервират място за паркиране или да си поръчат пица.

Според Козловски приходите и възможностите за печалба от свързаните автомобили се простират отвъд хилядите долари, които производителите получават за тези високотехнологични опции. До 2017 г. 1/4 от всички автомобилни производители ще печелят пари от електронни продажби, които шофьорите правят от колата. Според експерта вече 22% от собствениците на коли в САЩ твърдят, че биха искали да купуват от колата песни, аудиокниги и филми за пътниците си. "Производителите могат да вземат дял от тези сделки, защото те се осъществяват чрез тяхната платформа", казва Козловски.

Този потенциал за печалба обяснява защо автомобилните производители харчат милиарди долари за разработване на свързани коли. Според анализ на Центъра за автомобилни изследвания средностатистическият автомобил в момента съдържа 60 микропроцесора и над 10 млн. реда софтуерен код - над половината от тези в самолета Boeing Co. Dreamliner.

Технологичните гиганти също се включват в тенденцията. На изложението в Лас Вегас Google обяви, че ще работи съвместно с GM, Honda Motor Co., Hyundai Motor Co. и производителя на чипове Nvidia, за да може операционната система Android да бъде внедрена в колите. Apple вече работи с BMW, Mercedes-Benz, GM, Nissan Motor Co., Honda и др. за използването на системата iOS чрез устройства като iPhone. Microsoft Corp. отдавна снабдява системата Sync за Ford.

Според Козловски до 2018 г. една от всеки пет коли на пътя ще може да извлича и споделя информация за техническото си състояние, за глобалното си местоположение и обкръжаващата среда. Системата от сензори, комуникацията между превозните средства и компютърната мощност ще доведат до интелигентни автомобили, които си взаимодействат със собствениците.

"В бъдеще колата Ви всъщност може да Ви каже да поспите още 30 минути, защото трафикът не е толкова натоварен, колкото обичайно", казва Козловски. "Колата Ви ще може да пренастрои алармата  на телефона за след 30 минути, така че да поспите още малко, без да се налага да правите нищо".

В крайна сметка според производителите всички тези "умни" коли на пътя ще могат да се шофират сами, което ще облекчи трафика и ще подобри сигурността. Вече много коли имат опция, която предупреждава шофьорите за опасност от сблъсък и дори я връщат обратно в лентата, ако тя започне да се отклонява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още