IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

5 мита за електромобилите

Тези коли не идват от бъдещето и не са опасни

12:53 | 04.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Tesla </em></p>

Снимка: Tesla

Мит №3 - електромобилите пазят околната среда

За да се опровергае това твърдение е достатъчно да се замислим откъде идва електричеството в мрежата. Голяма част от него се получава в топлоцентрали, които както и двигателите на автомобилите, използват природно гориво. Вярно е, че коефициентът на полезно действие при електростанциите е по-висок от този при автомобилите с двигатели с вътрешно горене, което означава, че разходът на гориво е по-малък.

Друг проблем за екологията при електромобилите е свързан с процесите на производство и последвалото бракуване на батериите. По правило при тях се срещат много токсични химични елементи. Докато електромобилите са все още екзотика, проблемът не е голям, но с нарастване на тяхната популярност, човечеството ще трябва да търси нови начини, както за производство, така и за бракуване на акумулаторите и батериите.

Мит №4 - електромобилите са бавни

Това е доста нееднозначно твърдение. От една страна електромоторите са по-компактни и реагират по-бързо - въртящият момент при тях е наличен още при старта. Вижте само с каква скорост се движат електрическите влакова на френските TGW или германските Siemens! Така че мощен двигател под капака на електомобил - не е проблем.

От друга страна, за разлика от влаковете, електромобилите са обремени с акумулатори, които първо увеличават общото тегло на конструкцията, и второ - ограничават мощността на мотора, тъй като в противен случай зарядът им бързо ще свърши. Освен това с увеличаване на скоростта батериите започват да се разреждат доста по-бързо и затова максималната скорост на електромобилите почти винаги е ограничена по електронен път.

Мит №5 - електромобилите не са за зимата

В доста държави с по-суров климат се шири мнението, че електромибилът не може да се използва през зимата. Някои "специалисти" са убедени, че заради снега и студа скъпата електроника бързо ще излезе от строя, което съвсем не е така.

Вярно е, че капацитетът на акумулаторите намалява при понижаване на температурите. Но за това помага използването на електрическо отопление в салона и за фаровете и другите светлини. Факт е също така, че през зимата разстоянието, което един автомобил може да измине без презареждане намалява два пъти.

Още любопитни статии с автомобилна тематика - вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още