IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилната индустрия в ЕС - пред най-слабата си година от 30 години насам

Натоварването на капацитетите на автомобилните заводи ще е на най-ниското си равнище от Втората световна война

09:17 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Настоящата година може да бъде най-лошата година за автомобилната индустрия в Европа от десетилетия насам на фона на дълговата криза и запазващата се висока безработица. Продажбите на автомобили в Западна Европа вероятно ще отчетат спад от пет на сто тази година, което е под нивото от миналата година, показва проучване, публикувано във вторник от браншовия експерт и ръководител на Center Automotive Research (CAR) към университета Дуисбург – Есен - Фердинанд Дуденхьофер.

Близо 11,9 милиона превозни средства се очаква да бъдат продадени в 27-те страни-членки на ЕС и страните от Европейската зона за свободна търговия. Това ще направи 2013 "най-лошата година за последните тридесет години", смята Дуденхьофер, цитиран от AFP.

"Безработните не са добри купувачи на коли и затова европейската автомобилна промишленост изживява най-тежката си година от първата петролна криза в началото на 70-те години”, пише в проучването. Младежката безработица е на рекордно високо ниво, а  конкурентоспособността на страни като Франция и Италия става "по-слаба". За следващите две години се очаква забавяне на икономическия растеж. Затова и шансовете за бързо възстановяване на автомобилния пазар възлизат практически на "нула". 

Заради слабото търсене от страна на купувачите на автомобили натоварването на автомобилните заводи в Европа ще бъде толкова слабо, колкото е било по времето на Втората световна война, се казва още в изследването. В някои заводи в южните държави като Франция, Италия, Португалия или Испания натоварването на капацитетите на заводите вероятно ще намалее от около 62 процента до около 58 процента. Най-слаба ще е годината вероятно за италианските заводи с коефициент на заетост на 49 на сто. Във Франция фабриките ще са заети на 51 процента.

Дълговата криза в Европа засяга преди всичко производителите на автомобили, които продават в значителна степен своите превозни средства в южните страни. Това са предимно френски производители или италианските автомобилни марки. В Германия по-силно засегнат от кризата е Opel. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още